Prvi plodovi sezonskih franšiza

Sljedeće će godine fokus "Trafike" biti na većim gradovima poput Niša i Subotice, ali i zainteresiranima koji imaju lokale u svom vlasništvu.
Ponedjeljak
01.08.2016
Maloprodajni lanac "Trafika" ove je godine povećao broj sezonskih objekata u Beogradu. Razmatraju se i ostale turističke destinacije u Srbiji.
 

Srbijanski lanac "Trafika" nastavlja širiti svoju franšiznu mrežu, a ove su godine povećali i broj sezonskih franšiza na popularnom beogradskom kupalištu Adi Ciganliji. – Na Adi smo prije dvije godine imali svoju "Trafiku", međutim, prošle je godine ona prešla u ruke primatelja franšize i odmah počela bilježiti bolje poslovne rezultate te i dalje posluje pozitivno. Ove smo godine na Adi dobili još dva sezonska franšizna objekta te se već pokazuje da oni dobro rade i da je odluka o otvorenju bila ispravna. Ti se objekti otvaraju već u travnju, ukoliko je lijepo vrijeme, i rade do listopada – objašnjava Dragomir Stanković, glavni koordinator partnerskog razvoja u tvrtki Grafart, vlasniku franšize "Trafika".

U međuvremenu "Trafici" su pristigli upiti za otvorenje sezonskih objekata i iz drugih srbijanskih turističkih mjesta, planina i banja, te u tvrtki razmatraju i tu mogućnost. – Ovo je, ipak, novo iskustvo za nas, pa ćemo na temelju toga donijeti odluke hoćemo li nastaviti otvarati nove objekte. Za sada, razmatramo tu mogućnost –kaže Stanković.

Tvrtka Grafart je samostalno razvijala maloprodajnu mrežu "Trafika", da bi prije dvije godine odlučila sve objekte prepustiti primateljima franšize, te pronaći nove zainteresirane poduzetnike koji bi pod ovim brendom pokrenuli vlastiti posao. Trenutno su samo još dva objekta u vlasništvu tvrtke – "Trafike" u Kraljevu i Kragujevcu. – Te "Trafike" i dalje uspješno posluju, a primateljima franšize ćemo ih prepustiti kada se jave ozbiljni kandidati – kaže Stanković.

On ističe da su novi partneri dobrodošli, no da odluke neće donositi brzopleto. – Sljedeće će godine fokus biti na većim gradovima poput Niša i Subotice, ali i zainteresiranima koji imaju objekte u svom vlasništvu. Usto, postoji određeni plan širenja mreže. Naime, vodimo računa da nove franšize budu na dosadašnjoj "ruti". Prvo ćemo otvarati "Trafike" u gradovima bliže Beogradu – Smederevu, Požarevcu, a zatim postupno, u gradovima ka istoku – Majdanpeku, Kladovu, Boru... To je iznimno važno jer moramo voditi računa da ne opteretimo centralu te da troškovi kontrole objekata budu racionalni – objašnjava Stanković.