Zdrava, a brza hrana
Franšizni sustav Hot' Horse jedini je slovenski lanac brze hrane, specifičan po tome što je njen osnovni sastojak konjsko meso. Počeli su poslovati prije dva desetljeća, a trenutno imaju tri svoja prodajna mjesta. Moglo bi se reći da su sve ovo vrijeme upoznavali slovenske potrošače s prednostima prehrane od konjskog mesa koje slovi za jedno od najzdravijih – zbog čega je, na primjer, postalo i glavna namirnica sportaša. Hot' Horse je sada odlučio kroz franšizu svoje iskustvo podijeliti i s drugima. Koliko je konjsko meso zdravo i popularno u prehrani u zemljama regije, te gdje bi željeli ponuditi franšize, odgovara Matej Pogačnik, rukovoditelj franšiznog poslovanja u tvrtki Hot-Horse.
Koliko je konjsko meso zastupljeno u prehrani Slovenaca i što su Vaše procjene za zemlje regije u svezi s potrošnjom?
U Sloveniji je konjsko meso već dugo na tržištu i u početku prodaja nije išla sjajno. Prvi ozbiljan proizvođač konjskog mesa u Sloveniji bio je Matej Krušič, a počeo je raditi još 1977. godine. Danas u Sloveniji, međutim, postoje samo dva specijalizirana prerađivača konjskog mesa. U Srbiji i Hrvatskoj ova je vrsta mesa također već prisutna u određenoj mjeri.
Konjsko su meso ranije uglavnom koristili stariji potrošači, a mnogima nije bilo ni dostupno. Međutim, od kada se Hot' Horse pojavio na tržištu, burgeri od konjskog mesa postali su popularni među širom populacijom, posebno među mlađima. Naš način rada, radno vrijeme – 21 čas dnevno, sedam dana u tjednu, 364 dana godišnje – svježi obroci te specifičan okus, pridobili su mnoge, čak i skeptike. Potrošnja konjskog mesa danas nije više tabu tema. Takav je rezultat zahtijevao mnogo vremena, marketinga i pravilno uloženog novca. Najteže je promijeniti kulturu i običaje naroda, pod tim mislim i na prehranu. S druge strane, neki narodi radije prihvaćaju novine, dok su neki poput, na primjer, Engleza, veoma konzervativni kada je hrana u pitanju. Vjeruje se, međutim, da je ova regija dovoljno otvorena i da nema većih prepreka za popularizaciju korištenja ovog mesa.
Na tržištu, međutim, nema dovoljno konjskog mesa jer je uzgajanje izuzetno skupo, komplicirano i nije organizirano poput odgajanja ostale stoke. Također, obrada konjskog mesa poseban je izazov, te ga mnogi samo seku, dok su za obradu neophodni posebni uvjeti. Kod konjskog mesa, također, ima mnogo više otpada i razlika između žive mase i korisnog mesa mnogo je manja nego kod, primjerice, govedine, peradi, svinja. Sve navedeno utječe na to da konjsko meso nije široko rasprostranjeno te je i krajnja cijena viša.
Koliko je prehrana od konjskog mesa zdrava? Jesu li Hot' Horse proizvodi jednako zdravi, pošto je ipak riječ o lancu brze prehrane?
Hot' Horse se trudi ukazati na prednosti hrane od konjskog mesa te zagovara raznolikost u prehrani. Istina je da se naši klijenti brzo uslužuju, ali nikako na uštrb kvalitete. Uvijek se trudimo pratiti suvremene trendove pripreme hrane te se i na taj način prilagođavamo zdravoj prehrani. Danas se iz prehrane sve više izbaciju ugljikohidrati, šećer, gluten, a svi se naši proizvodi temelje na mesu i povrću, odnosno, proteinima i vlaknima.
Konjsko se meso u ljudskoj prehrani koristilo još u prapovijesno doba. Određeni podaci pokazuju da je prva mesara konjskog mesa otvorena krajem XIX stoljeća u Francuskoj. Stručnjaci navode da konjsko meso ima kvalitetnije proteine od ostalog mesa te da se u 100g mesa nalazi čak 20g proteina. Osim toga, posjeduje manje masti te je njegova konzumacija na neki način prevencija od kardiovaskularnih bolesti. Ujedno, konjsko je meso važan izvor vitamina i minerala i poznato je po visokom stupnju željeza i vitamina B12, ali i B3 i B6 koji su važni za metabolizam. Najveći proizvođači konjskog mesa danas su Kina, Kazahstan, Meksiko i Rusija.
Trenutačno radite na širenju lanca tako što ste ponudili franšizu. Gdje biste željeli pronaći primatelje franšize i hoće li franšiza biti dostupna samo u Sloveniji ili i u drugim zemljama regije?
Prve bismo franšize željeli otvoriti u Sloveniji zbog logistike i pravno-formalnih zahtjeva, a to bi bilo najjednostavnije i zbog potpore. Međutim, sustav je dobro osmišljen, stoga bismo franšizu mogli dati i u regiji.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Željela se posvetiti edukaciji djece i pri tom graditi vlastiti poduzetnički put. Ines Slunjski napustila je posao u državnom sustavu, uzela franšizu i donijela u Varaždin dva edukativna programa – Malac Genijalac i Edukido.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
Don’t be deceived by different testimonies online that is most likely wrong. I have made use of several LOVE SPELL CASTER options that got me disappointed at the end of the...
Sa terena do franšize
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Investirati u razvoj franšize
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...