19.09.2016

McDonald’s bez Big Maca?

Tko bi rekao da će u jednom McDonald’su čuti: "Oprostite, no ne prodajemo burgere niti pomfrit..."

Takav McDonald's, međutim, postoji. Nalazi se u centru Pariza (Rue Rambuteau) i nudi sendviče, juhu, peciva, kolače, kave – ali niti jedan od specijaliteta po kojima je McDonald's postao poznat diljem svijeta –burgere i pomfrit.

McCafe, Pariz Fot. Bernard Boutbol/Facebook

McCafé u centru Pariza, po ukusu Parižana: kroasani, peciva, tiramisu, macarons, kave...

Ovo, istina, nije prvi put kako McDonald's eksperimentira s novim konceptima. Slično se dogodilo prije dvije godine u Australiji, gdje je jedan broj McCaféa "zamijenjen" (rebrandiran) konceptom Corner. Novi dizajn i meni, koji je uključivao sendviče, integralnu rižu, wraps s povrćem te salate s dimljenom piletinom, lećom ili plavim patlidžanom, trebali su "osvježiti" imidž diva brze prehrane. Prošle godine, da podsjetimo, u Hong Kongu otvoren je nekonvencionalni McDonald's Next koji je također ponudio obilje salate te jednu od tzv. "supernamirnica" – kinou. Međutim, niti jedan od ovih restorana nije išao toliko daleko da s menija izostavi –meso i krumpiriće.

Izvjesno je da se koncept iz Pariza neće preslikati u ostale McDonald's restorane u svijetu, vrlo vjerojatno čak niti u sve restorane u Francuskoj. Praksa pokazuje da se ovakvi, novi koncepti testiraju, i primjenjuju, u vrlo malom broju restorana. Kada bi McDonald's i razmišljao o radikalnim promjenama na globalnoj razini, sigurno ne bi mogao računati da bi ih lako prihvatili svi njegovi primatelji franšize. A broj franšiznih restorana nije mali – gotovo 13.000 u Americi i više od 17.000 diljem svijeta. Ostaje, stoga, više nego impozantan broj lokacija u kojima će se i nadalje služiti sve ono po čemu je McDonald's prepoznatljiv i čime privlači milijune mušterija.

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0
McDonald’s bez Big Maca?

Dosad nije bilo komentara na članak. Nek Tvoj bude prvi.

Forum 41 teme, 71 komentara

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank