Obični dečki za ozbiljan brand
U Sjedinjenim Američkim Državama, skoro da nema vlasnika restorana ili ugostitelja koji makar jednom, tijekom svog radnog vijeka, nije razmišljao o franšizingu. Amerika je po tom pitanju bez premca – kao tržište s najdužom tradicijom i najvećim brojem franšiznih sustava, sasvim je uobičajeno da oni koji imaju "uigran" biznis, znanje i volju, požele podjeliti to iskustvo s drugim poduzetnim ljudima – davanjem franšize.
U tom pogledu, ni Five Guys, lanac fast-casual restorana poznat po sočnim, gurmanskim burgerima – nije iznimka. Za koncept koji postoji relativno dugo – od 1986. – u franšizing su ušli relativno kasno – 2002. To ih, međutim, nije spriječilo da mrežu, od postojećih pet restorana, prošire "nezapamćenim tempom", brže od ostalih poznatih lanaca brze usluge. Za prvih 18 mjeseci nakon objave da nude franšizu, Five Guys je uspio prodati licence za više od 300 restorana u Americi.
Iako se po broju jedinica još uvijek ne mogu natjecati s velikim imenima iz ove oblasti, takav raspored snaga možda neće trajati još dugo. Lanac, koji danas ima 1.400 restorana pod svojim brandom, najavio je snažnu ekspanziju, a fokus će, pored matičnog tržišta, biti i na Europi, Bliskom istoku i Aziji. U narednih pet godina, Five Guys želi učetvorostručiti broj restorana, i proširiti prisustvo, od sadašnjih osam, na čak 28 zemalja.
U čemu je tajna?
Ova najava dolazi nakon nevjerojatnog uspjeha koji je postigao restoran otvoren u Parizu u kolovozu ove godine, i nedugo pošto je kompanija proglašena najpopularnijim lancem brze hrane u Velikoj Britaniji – i to samo tri godine po otvorenju prvog restorana u ovoj zemlji. – Oduvijek smo znali da će internacionalizacija biti dobra prilika. Rezultati su, ipak, nadmašili čak i naše najoptimističnije projekcije – kaže Sam Chamberlain, COO tvrtke.
Prvi restoran izvan Amerike otvoren je 2013. u Londonu. Danas, Five Guys ima više od 50 lokacija u Velikoj Britaniji, dok je prošle godini ušao na pet novih tržišta – Irsku, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Francusku.
Recept za uspjeh je, kako kažu, vrlo jednostavan – Five Guys ima dobar proizvod i nastoji da tako bude u svim restoranima u svijetu. Jelovnik je ovog lanca, također, vrlo jednostavan – nekoliko vrsti burgera i pomfrit čine srž inače vrlo ograničene ponude. Njihovi primatelji franšize čak ne kriju nezadovoljstvo što Five Guys, recimo, ne nudi kavu te što nema obroke s piletinom, iako su odahnuli kada su vlasnici koncepta pristali uvesti hot-dogove i vegetarijanske sendviče.
Osnivač ovog lanca Jerry Murrell, zapravo, smatra da je u odabranom meniju možda i jedna od "tajni" uspjeha. Ako je prvobitna ideja bila ponuditi tzv. "bolji burger", više kvalitete te boljeg okusa – onda su se morali fokusirati na ono što najbolje prave. Za sada su to burgeri i pomfrit, a istraživanja tržišta i reakcije potrošača ovo godinama unatrag u potpunosti potvrđuju. Za gurmanski burger ovoga lanca – koji se isključivo pravi ručno, od svježe mljevenog mesa prve klase – treba izdvojiti više novca nego u klasičnim restoranima brze prehrane, no, praksa pokazuje da Five Guys nema problema s brojem vjernih mušterija. Svjesni da drugim, poznatijim američkim lancima ne mogu parirati cijenom, vrlo su ponosni što potrošače privlače isključivo ukusnom hranom.
Five Guys je, inače, obiteljski biznis – i to u pravom smislu tih riječi. Od samog početka pa do danas, u tvrtki rade Jerry Murrell, njegova tri sina iz prvog braka, Murrellova sadašnja supruga te njihova dva sina. S velikim ambicijama i mrežom restorana koja u Americi raste "po stopi" od 100 jedinica godišnje, može se reći da su "dečki" postali ozbiljan brand.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Jubilarno 20. izdanje najvećeg sajma franšiza u Centralnoj i Istočnoj Europi rezervirano je za kraj listopada. Varšava će ponovno ugostiti 150 tvrtki koje traže buduće poslovne partnere – primatelje franšize.
„Ukoliko postajete primatelji franšize, utoliko postajete partneri i prijatelji, a financijski ste neovisni“, kaže Sarah Vuković, zadužena za razvoj mreže škola „Malac Genijalac“ u Hrvatskoj
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Bez želje, nema uspjeha
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Sa terena do franšize
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...