Češke franšize u ekspanziji

Prema "Izvještaju o tržištu franšiza", 37 čeških franšiza ima poslovnice u 30 zemalja. Većina sustava svoje poslovanje uspješno razvija u susjednoj Slovačkoj.
Četvrtak
03.11.2016
Od 124 izvorno češka franšizna sustava poslovnice u inozemstvu ima oko 30% brandova. Pojedini su zastupljeni i na zapadnim tržištima.
 

Među zemljama Središnje i Istočne Europe u kojima franšizni sektor bilježi konstantan rast posljednjih godina se našla i Češka. Prema posljednjem "Izvještaju o tržištu franšiza" konzultantske kuće PROFIT system, u Češkoj djeluje oko 200 franšiznih sustava – od toga, čak 124 domaća branda. Za samo dvije godine, udio domaćih franšiza u Češkoj je, naime, porastao – sa 40% na 65%. Iako se potražnja (i popularnost) za stranim (uglavnom američkim) franšizama ne smanjuje, i češki franšizni koncepti bilježe uspjeh – i ne samo na matičnom tržištu. Sasvim očekivano, zbog jezične, kulturološke te ekonomske sličnosti, većina čeških sustava franšizne podružnice ima u Slovačkoj. Posljednjih godina, međutim, svoje su franšize počeli "izvoziti" i na druga europska tržišta, što uključuje i neka od prilično zahtjevnih tržišta Zapadne Europe.

Sustavi koji franšize imaju u Slovačkoj, po pravilu uspješno posluju na ovom tržištu. O tome svjedoče franšizni sustavi poput Fitness Food Menua, keteringa zdrave hrane, koji na slovačkom tržištu ima 16 poslovnica, te lanca trgovina za opremanje doma Orion, koji ima 22 jedinice. Među njima je i Bon Bon, lanac prodavaonica čokolade, kao i Dejà Vu Boutique, lanac second-hand dućana, koji će do kraja godine otvoriti tri nove jedinice, ali i ponuditi master franšizu za slovačko tržište.

Susjedna Poljska je već – druga priča. Da se poslovno okruženje u ovoj zemlji razlikuje od češkog i slovačkog, potvrđuju i u kompaniji Sunkins, pod čijim se okriljem razvija lanac nutricionističkih savjetovališta "Svijet zdravlja". – U Slovačkoj je situacija vrlo slična našoj. U Poljskoj, pak, ljudi reagiraju na sasvim drukčije stvari. U posljednjih nekoliko mjeseci, međutim, čini nam se da smo i u Poljskoj uspjeli ponuditi svoje usluge tako da budu privlačne lokalnim klijentima – kaže direktorica Marta Nosková te dodaje da trenutačno imaju 16 centara u Slovačkoj i tri u Poljskoj. Osim "Sveta zdravlja", na poljsko se tržište probila i ljekarna s proizvodima od konoplje Konopná lékárna, koja, preko primatelja master franšize, na ovom tržištu ima jedno prodajno mjesto.

Kao primjer za uspješnu ekspanziju ka Zapadu, pak, uzima se fast-food koncept u francuskom stilu Bageterie Boulevard, koji će ove jeseni prvu poslovnicu otvoriti u Dresdenu. Izbor ove lokacije nije slučajnost, kažu u kompaniji. Dresden se, naime, nalazi blizu granice s Češkom, te neće biti teško voditi i nadgledati posao prije no što se upuste u otvorenje restorana u Leipzigu i Berlinu – što je planirano za sljedeću godinu. Na njemačkom tržištu franšizu razvija i lanac pivnica The PUB.

Većina čeških sustava koji posluju u inozemstvu dolazi iz uslužnog sektora, a posebno su popularni gastronomski koncepti. Među njima su i "Dobra čajdžinica" te The PUB. Očekujemo i da će se u budućnosti češki franšizni sustavi širiti na stranim tržištima, prvenstveno u oblasti usluga – kaže Lenka Novakova, menadžerica razvoja u konzultantskoj kući PROFIT system.

Izvor: Franchising.cz