Marks & Spencer će nastaviti poslovati na manjem broju tržišta, a fokus će biti na zajedničkim ulaganjima (joint venture) i širenju franšizne mreže
Ponedjeljak
14.11.2016
Britanski modni brand Marks & Spencer najavljuje zatvaranje svojih trgovina u 10 zemalja. Franšize ovoga branda, međutim, iznenađujuće dobro posluju.
 

Ne samo da nema najava o zatvaranju franšiznih trgovina britanskog branda, već se u službenom priopćenju kompanije navodi da su samo tijekom prošle godine franšizne jedinice generirale dobit od 87 milijuna funti. Nasuprot tome, trgovine u direktnom vlasništvu tvrtke slabije posluju i mjesecima unatrag prijavljuju gubitke. Stoga i ne čudi odluka britanske kompanije da određen broj svojih trgovina zatvori te se povuče s tržišta na kojima ne ostvaruje profit.

Kako se navodi u priopćenju, Marks & Spences će zatvoriti ukupno 53 prodavaonice, i to u Kini, Francuskoj, Estoniji, Mađarskoj, Litvi, Slovačkoj, Rumunjskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Poljskoj. Zatvaranje ujedno povlači i otkaze za oko 2.100 ljudi.

U budućnosti, Marks & Spencer će nastaviti poslovati na manjem broju tržišta, a fokus će od sada biti na zajedničkim ulaganjima (joint venture) i širenju franšizne mreže. Lanac trenutno ima 466 trgovina izvan Velike Britanije -- od toga 268 franšiznih, na 34 tržišta. Kompanija, usto, uspješno djeluje, i nastavit će razvijati, joint venture u Grčkoj i Indiji. Tržišta na kojima još uvijek dobro posluju i trgovine u direktnom vlasništvu tvrtke jesu Irska, Hong Kong i Češka, te će i u tim zemljama Marks & Spencer nastaviti s poslovanjem.

Smanjenje broja prodajnih mjesta planirano je i na matičnom tržištu, u Velikoj Britaniji. U narednih pet godina, Marks & Spencer će zatvoriti 30 trgovina s odjećom, dok će dodatnih 45 biti smanjeno (u površini prodajnog prostora) ili pretvoreno u trgovine hranom. Marks & Spencer, naime, planira proširiti lanac svojih Simply Food prodavaonica te tako kapitalizirati popularnost branda koja je posljednjih godina rasla zahvaljujući upravo drukčijim "linijama proizvoda" -- hrani i piću.

Mark & ​​Spencer je osnovan 1884. godine. S gotovo 800 trgovina u Velikoj Britaniji, i dalje je najveći domaći maloprodajni lanac odjeće i proizvoda za uređenje doma.