Costa Coffee nadmašio Starbucks

Drugi po veličini lanac kafeterija na svijetu trenutačno ima više od 3.400 kafića u 30 zemalja. Više od 1.600 samo na matičnom tržištu, u Velikoj Britaniji.
Petak
13.01.2017
Tako je barem u Europi. Krajem 2016. na Europskom simpoziju o kavi, Costa Coffee je ponovno proglašen za najbolji europski lanac kafeterija. Što se, onda, događa u Srbiji?
 

U organizaciji međunarodne grupacije Allegra, deveti Europski simpozij o kavi (European Coffee Symposium) održan je krajem studenog 2016. u Budimpešti. Okupio je više od 400 predstavnika i top menadžera europske industrije kave te "food-to-go" sektora, a priznanja, kao i prethodnih godina, dodijeljena su kompanijama i pojedincima koji su najviše doprinijeli razvoju ovog tržišta u Europi.

Prestižnu titulu "najboljeg u Europi" britanski brand Costa Coffee dobiva peti put u posljednjih šest godina, četvrti put zaredom. Drugo je mjesto ovoga puta zauzeo Starbucks, a treće Caffe Nero. Starbucks je, s druge strane, proglašen za najbolji lanac kafeterija u Zapadnoj Europi te u kategoriji "Najetičniji brand", dok je Costa Coffee proglašen najboljem lancem u Centralnoj i Istočnoj Europi. Budući da se nagrade dodjeljuju prema glasovima predstavnika branše te konkurentskih brandova, ova priznanja, samim tim, imaju posebnu "težinu".
Nagrada za nas predstavlja veliki uspjeh. Ne samo što smo prvi među lancima kafeterija u Središnjoj i Istočnoj Europi, već i na razini čitave Europe. Uspjeli smo pobijediti takve konkurente poput Starbucksa i Caffe Nera – izjavio je Robert King, predsjednik Uprave Costa Coffee franšize u Europi.

A nešto južnije...

U Srbiji, situacija s brandom Costa Coffee posve je drukčija. Ovdašnji bi ljubitelji kave uspjeh lanca mogli čak prihvatiti s blagom rezervom. Ne bez razloga. Početkom rujna 2016. na pojedinim Costa Coffee lokalima u Beogradu mušterije su bile zatečene neobičnim obavještenjem – kava se ne služi zbog isteka zaliha. Krajem godine, pojedine su Costa Coffee kafeterije već bile zatvorene. Službenih priopćenja o povlačenju i sudbini lanca u Srbiji – još uvijek nema.

Da podsjetimo, Costa Coffee se u Srbiji pojavio 2007. godine. Franšizna prava za razvoj lanca na tržištima zapadnog Balkana – Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Albaniji – držala je srbijanska kompanija Delta Sport. Od 2014. franšizu je preuzela kompanija Retail Group Balkans, članica Fawaz Alhokair grupacije, "naslijedivši" od Delta Sporta i franšize za brandove Aldo, Accessorize, Monsoon i Sergent Major – za teritorije Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije.
U ovom trenutku, jedino što se može vidjeti na službenim stranicama jeste da se Costa Coffee ne nalazi na popisu brandova koje zastupa Retail Group Balkans.