Kako odabrati a ne zažaliti?

Michał Wiśniewski, direktor franšiznog konzaltinga u PROFIT system grupi
Utorak
28.02.2017
„Jednostavno – odaberite najbolje što se na tržištu franšiza nudi!”, poručuje Michał Wiśniewski, direktor franšiznog konzaltinga u PROFIT system grupi
 

Za poduzetnika koji razmišlja o pokretanju posla kupovinom franšize, apsolutno je najvažnije odabrati pravu franšizu, dokazanu i uspješnu. No, kako napraviti pravi izbor, o čemu mora voditi računa?

Kada se opredeljujete za kupnju i "primanje" franšize, to jest, kada odlučujete o pristupanju nekom od franšiznih sustava, uzmite u obzir nekoliko načela. Prvo, odaberite franšizu upravo u onoj branši koja vam se osobno sviđa. Vrlo je važno da vas izbor dovede u situaciju da doživite i profesionalnu i osobnu satisfakciju, a to će se dogoditi samo onda kada se opredijelite za branšu koja vam je "bliska srcu". Nije previše važno i ne treba vas zabrinjavati ako nemate iskustva u takvoj branši. Mnogo je bitnije da poslujete na terenu koji vam je blizak, jer će tako strast kojom obavljate posao donijeti i dodatnu motivaciju i predanost – što je preduvjet za uspjeh. Svaki posao koji je zadovoljstvo, a ne samo obveza, uspješniji je posao, i to je dokazano nebrojeno puta do sada. Ulazak u branšu koja vas osobno ne zanima oslabit će vašu, ali i motivaciju zaposlenik. Dakle – birajte i srcem!
Drugo, nemojte se fokusirati samo na potrebnu investiciju za ulazak u franšizni sustav – troškovi su često manje važni od spoznaje da će posao jednog trenutka postati profitabilan. Točnije, u franšiznim je sustavima, upravo zbog velikog iskustva, moguće previdjeti kada će se uloženi novac i vratiti. Važno je da usporedite i proučite kako su financijski prošli drugi poduzetnici koji posluju, ili su poslovali, pod istom ili drugom franšizom iz iste branše.

Kako pripremate poduzetnika za ulazak u franšizing, koje to savjete možete dati za početak?

Vrlo je važno poštivati i provoditi biznis plan – s podjednakim interesom i pozornošću kao kada vodite posao koji ste pokrenuli na svoju ruku, od nule. Pozitivno razmišljanje nije samo po sebi dovoljno za uspjeh. Prije no što donesete odluku o pristupanju nekom od sustava, provjerite ga na više strana – koliko je pouzdan, koliko su točne informacije koje ste dobili.
Također, razmotrite dobro situaciju na tržištu. Moguće je da za proizvodom ili uslugom koju želite ponuditi baš i ne postoji velika potražnja, ili da je, pak, za takav posao potreban pažljiv izbor lokacije. Učite i neprekidno ulažite u sebe. Privatni biznis, pa makar i u franšiznom sustavu, traži mnoge vještine: upravljanje, pregovaranje i dogovaranje, briga i rad s korisnicima...