01.11.2013

Dr. Martens mijenja vlasnika

Poznati britanski brand obuće Dr. Martens nedavno je otkupio europski investicijski fond Permira.

Britanska tvrtka R Griggs je više od 50 godina proizvodila nadaleko poznati brand čizama Dr. Martens - na ovim prostorima, jednostavno, poznate kao "marte". Nedavno je, međutim, obitelj Griggs, kao većinski vlasnik, pristala prodati tvrtku i proizvodni pogon u Northamptonu privatnom investicijskom fondu Permira. Kultni status marke time ne bi trebao biti doveden u pitanje, uzimajući u obzir da su predstavnici Permire obećali da će "očuvati nasljeđe branda" koji je akvizicijom prešao u njihovo vlasništvo.

Dr. Martens, trgovina Fot. Dr. Martens

Prvi par "marti" je pušten u prodaju travnja 1960. godine. Svjetsku slavu su stekle zahvaljujući neočekivanim promoterima - rok-zvijezdama, punk subkulturi i zvijezdama britanskog popa. Pod brandom Dr. Martens se danas pak proda oko pet milijuna pari obuće godišnje.

Investicijski fond, međutim, ne samo što je naslijedio poznati brand, već i prodajnu mrežu, koja se u ovom trenutku prostire u 63 zemlje, a uključuje i mrežu od stotinu specijaliziranih Dr. Martens trgovina, među kojima je 30 u vlasništvu tvrtke, a 70 u vlasništvu primatelja franšize.

Permira, inače, u svom portfelju ima i modne brandove Hugo Boss i New Look, a pridruživanje Dr. Martensa obitelji brandova koštalo ju je 300 milijuna funti. Kako pišu britanski mediji, prodajni ugovor će biti potpisan u roku od mjesec dana, a kompletno poslovanje će u ruke novih vlasnika preći u siječnju 2014. U prilog obećanjima o očuvanju tradicije, Permira planira zadržati i sadašnjeg izvršnog direktora Davida Suddensa, koji je zaslužan za to što je Dr. Martens u posljednjih nekoliko godina udvostručio opseg poslovanja.

Prvi par "marti" je pušten u prodaju travnja 1960. godine. Iako ih je njemački lječnik Klaus Martens dizajnirao kao radnu obuću, poboljšanu specijalnim ortopedskim ulošcima, svjetsku slavu su stekle zahvaljujući svojim neočekivanim promoterima - rok- zvijezdama šezdesetih, punk subkulturi sedamdesetih i britanskom popu devedesetih. Trnoviti put "marte" su, međutim, morale prijeći prije desetak godina. U tvrtki su se prvi put suočili s ozbiljnim padom popularnosti i, naravno, padom prodaje. U to vrijeme, David Suddens je odlučio proizvodnju iz Velike Britanije premjesti u Kinu i Tajland. Posljednjih godina, međutim, zahvaljujući promociji koju svesrdno podržavaju današnje pop-zvijezde, Dr. Martens je ponovo ušao u modu.

Kako navode britanski mediji, od ožujka 2012. do ožujka 2013. prodaja je porasla za 27 posto i iznosila je 189,4 milijuna eura, kao što je i operativni profit porastao za 27 posto i dostigao iznos od 27 milijuna eura. Pod brandom Dr. Martens se danas proda oko pet milijuna pari obuće godišnje. Iako se većina proizvede u pogonima u Aziji, 70.000 pari čizama još uvijek izlazi iz tvornice u Northamptonu. Nošena novim valom popularnosti branda, Permira planira pospješiti rast prodaje i preko online trgovina, ali i širenjem franšizne mreže na inozemnim tržištima.

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank