Pod brandom Costa Coffee trenutno ima 2.700 kafeterija u 30 zemalja diljem svijeta. Na tržištu Srbije, ovaj lanac posluje kao franšiza.
Utorak
10.12.2013
Predstavnici europske industrije kave dodjelili su nagrade najboljim brandovima kafeterija u Europi. Britanski franšizni lanac Costa Coffee osvojio je prva mesta u tri kategorije.
 

Svečana dodjela Europskih nagrada za najbolje kafeterije u 2013. održana je prošlog tjedna u Parizu. Događaj je ove godine okupio više od 350 vodećih menadžera iz industrije kafe, a kao i prethodnih pet godina, nagrade su dodjeljene tvrtkama i pojedincima koji su najviše pridonijeli razvoju ovog tržišta u Europi. Prema glasovima stručnjaka i menadžera iz branše, treću godinu zaredom, najboljim lancem u Europi proglašen je britanski Costa Coffee. Drugo mjesto je zauzeo Espresso House, a treće Starbucks.

Costa Coffe je, međutim, osvojio i još dvije pojedinačne Allegra nagrade - za najbolji lanac u Velikoj Britaniji i Irskoj, te za najbolji lanac kafeterija u Južnoj Europi. - Ove nagrade su dokaz naše posvećenosti kavi, ljudima i želji da potrošačima iz cijelog svijeta ponudimo jedinstveno iskustvo uživanja u napicima i ambijentu naših kafeterija - izjavio je Jason Cotta, direktor maloprodajne mreže u Velikoj Britaniji. - Ova postignuća ne bi bila moguća bez podrške partnera i ljudi koji rade u našim kafeterijama, a najviše nam znači to što su nas nagradile upravo kolege i stručnjaci iz branše - dodao je Cotta.

Prvi Costa Coffee je otvoren 1971. u Londonu. Osnovala su ga braća Sergio i Bruno Costa, koji su 1995. brand prodali Whitebread grupaciji. Novi vlasnik je proširio lanac kafeterija diljem svijeta, između ostalog šireći ga i kroz franšizu. Pod brandom Costa Coffee trenutno posluje 2.700 kafeterija u 30 zemalja. Brand je u ovu regiju stigao 2007. preko srbijanske tvrtke Delta Sport, koja je postala primatelj franšize za tržišta zapadnog Balkana - Srbije, Crne Gore, BiH-a, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Albanije. Na tržištu Srbije posluje 19 kafeterija pod ovim brandom.