Primatelj Häagen-Dazs franšize je samo za pokretanje posla morao izdvojiti najmanje 125.000 eura, dok je za ulaznu naknadu trebao izdvojiti dodatnih 25.000 eura.
Ponedjeljak
06.01.2014
Poznati američki proizvođač sladoleda Häagen-Dazs uskoro bi mogao zatvoriti i posljednju franšiznu slastičarnicu u Poljskoj.
 

Što najviše muči prodavače sladoleda u Poljskoj? Činjenica da sezona prodaje sladoleda traje vrlo kratko - u najboljem slučaju, od svibnja do kraja ljeta. Kako sami prodavači kažu, to je i zbog toga što kod potrošača u Poljskoj postoji duboko uvriježena navika da se sladoled kupuje i konzumira isključivo - ljeti. Međutim, ono što iznenađuje, ova okolnost ne utječe na porast slastičarnica koje nude sladoled tijekom cijele godine. Najviše i najčešće ih ima po trgovačkim centrima, gdje godišnja doba ili vremenski uvjeti ne bi trebali utjecati na broj posjetitelja. To, s druge strane, ne umanjuje potrebu proizvođača i prodavača sladoleda da pronalaze načine kako bi "produžili sezonu".

Da nije jednostavno mijenjati navike, dokazuje i jedan od domaćih prodavača sladoleda. - Pokušali smo i s tim da u ponudu uvedemo dodatne proizvode - vafle i kolače. Međutim, na ovim prostorima, kraj rujna označava i kraj prodajne sezone - priznaje Radoslaw Charubin, vlasnik franšiznog koncepta Lody Bonano.

I pored toga, Lody Bonano ima skoro stotinu primatelja franšize, budući da su uvjeti za otvaranje slastičarnice vrlo povoljni, a za pokretanje posla, u prosjeku, ne treba više od nekoliko mjeseci.

S druge strane, a kako smo svojevremeno pisali, jedan od najpoznatijih proizvođača sladoleda na svijetu - američki Häagen-Dazs, suočen je s izvjesnim krajem franšiznog poslovanja u Poljskoj. Naime, kada je 2007. ušao na tržište ove zemlje, Häagen-Dazs je imao prilično ambiciozne planove. Američka tvrtka je smatrala da će strategija otvorenja slastičarnica na najprestižniju lokacijama u svim većim gradovima Poljske, brzo i sigurno uroditi plodom. U krajnjem ishodu, franšiznu mrežu je trebalo činiti čak 150 lokala.

Od tada su, međutim, otvorili tri lokala, a u ovom trenutku, radi samo jedna franšizna slastičarnica u centru Varšave. Kako prenose poljski mediji, Häagen-Dazs bi se uskoro mogao povući iz Poljske, pošto je sve manje i kupaca koji su za kuglu sladoleda spremni platiti skoro 2 eura. Američkoj tvrtki, međutim, to neće biti veliki gubitak, budući da svoj ​​sladoled prodaju još u 70 zemalja, diljem svijeta.

Poljski mediji ipak navode i da Häagen-Dazs neće u potpunosti nestati s tržišta Poljske. U mnogim trgovinama robe široke potrošnje sladoled se prodaje više nego dobro. Ovakav vid distribucije je za američki brand, izgleda, daleko isplativiji, a pored toga, ne zahtjeva ni tako veliku investiciju kao pri otvorenju slastičarnice, što je svakako utjecalo na mali broj zainteresiranih primatelja franšze. Primatelj Häagen-Dazs franšize je, recimo, samo za pokretanje posla morao izdvojiti najmanje 125.000 eura, dok je za ulaznu naknadu trebao izdvojiti dodatnih 25.000 eura.

Izvor: Franchising.pl