21.01.2014

Izazov i za velike

Utjecaj nepovoljne gospodarske situacije u Češkoj osjeća i američki fast-food gigant McDonald’s. Franšizni lanac se, međutim, uspijeva izboriti s konkurencijom.

U uvjetima teške gospodarske situacije, kakvi u ovom trenutku vladaju u ugostiteljskom sektoru u Češkoj, borba između brandova i njihov opstanak na tržištu postaje još teži. Posljedice osjeća čak i američki lanac brze hrane McDonald's. Kako navode novinari češkog portala Franchising.cz, prihod od prodaje u McDonald'sovim restoranima je prošle godine pao za 1,8 posto - na nešto manje od 4,1 milijardu čeških kruna (oko 150 milijuna eura).

McDonald's, restoran u Češkoj Fot. McDonald's Czech

McDonald’s u Češkoj posluje više od 20 godina. Na kraju prošle godine, imao je 93 restorana pod svojim brandom, od čega 18 posluje kroz franšizu.

- Ovakav rezultat isključivo je posljedica nepovoljne gospodarske situacije, koja pogađa sve tvrtke na ugostiteljskom tržištu Češke - kaže Drahomírá Jiráková, menadžerica za odnose s javnošću tvrtke McDonald's u Češkoj. Prema internim podacima tvtrke, međutim, njihove restorane u Češkoj prošle godine posjetilo je 58 milijuna ljudi.

Američki gigant je pokazao da može i zna kako se izboriti za svoje mjesto na tržištu. Tvrtka je samo u 2013. godini otvorila sedam novih restorana, ali i predstavila novi franšizni koncept - manji format restorana koji bi mogao da se "smjesti" u manje trgovinske centre, željezničke ili autobusne stanice. - Ovaj koncept bi u budućnosti trebao igrati vrlo važnu ulogu, kao ključni dio naše strategije širenja na nova područja - kaže Jiráková. Prve dvije podružnice su, naime, već otvorene u Pragu.

Kada tržište slabi, tvrtke obično razmišljaju kako da srežu svoje troškove. McDonald's je, naprotiv, prošle godine u razvijanje poslovanja uložio 285,5 milijuna kruna (oko 10 milijuna eura), što je najveći iznos ulaganja u proteklih 15 godina. Na kraju godine, tvrtka je u Češkoj imala 93 restorana, od čega je 18 radilo pod franšizom. - Ove godine planiramo otvoriti tri do četiri nova restorana - dodaje na kraju Jiráková.

Izvor: Franchising.cz

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank