Velikim koracima u male gradove

Franšizna poslovnica „Nika“ u Rogaškoj Slatini
Petak
23.05.2014
Slovenski proizvođač obuće "Peko" namjerava proširiti maloprodajnu mrežu davanjem franšize i tako pokriti tržišta malih gradova u Sloveniji.
 

 "Peko" je dobro poznato ime na ovim prostorima - slovenska tvrtka proizvodi obuću više od jednog stoljeća i pravi je primjer obućarske tradicije Slovenije. Na matičnom tržištu trenutno ima 23 vlastite trgovine, ali i 12 franšiza. Kako kažu, kada su počeli širiti mrežu trgovina, prije svega u manje gradove, brzo su se odlučili za davanje franšize. Iz sasvim jednostavnog razloga. U manjim gradovima, primijetili su, poslovođa je često i prodavatelj i čistačica i blagajnik i kurir – u najkaraćem, jedna osoba radi najveći dio poslova, nerijetko uz pomoć člana obitelji ili neke druge osobe koja radi u trgovini s vremena na vrijeme ili skraćeno radno vrijeme .

Osim toga, operativni troškovi, posebno troškovi rada, koji su u Sloveniji vrlo visoki, u manjim gradovima ne dopuštaju otvorenje srednjih i velikih trgovina s više zaposlenih. U malim gradovima trgovina može dobro poslovati, ali obujam prodaje je ograničen i ovisi o broju potencijalnih kupaca, odnosno broju stanovništva. Samim tim, isplativost je uvjetovana troškovima nastalim u vezi s poslovanjem trgovine.

"Peko" zna da je kvalitetan proizvod prva prednost koju može ponuditi svojim franšiznim partnerima. Uostalom, kvalitetnu obuću su proizvodili od samog početka, još od davne 1903. godine. Po mišljenju poznavatelja, dolazi vrijeme kada će se ponovo cijeniti kvaliteta po razumnoj cijeni, umjesto sumnjive kvalitete po niskoj cijeni.

Partneri koji se odluče za sklapanje franšiznog ugovora sa "Pekom", zadržavaju visok stupanj slobode u poslovanju. Naravno, bitno je da trgovina djeluje pod imenom "Peko". Za brand koji je dobro utemeljen i koji jamči kvalitetu, primatelj franšize treba, u određenom roku, platiti određeni postotak, kao i obuću koju mu dostavlja "Peko" kao davatelj franšize. Partner, istina, u svojoj trgovini može prodavati obuću i dodatke drugih proizvođača, ali isključivo u dogovoru s tvrtkom "Peko". 

Širenjem "Pekovih" trgovina preko manjih poslovnica, koje će biti u vlasništvu malih poduzetnika, tvrtka se nada da će ponovo razgranati mrežu trgovina obuće u svakom manjem gradu, baš kao što je to bilo nekad.

M.P.