Izabrali smo oko 20 lokacija na kojima bismo se željeli razvijati u suradnji s primateljima franšize. Naš dugoročni cilj je biti prvi među restoranima brze hrane po broju otvorenih restorana.
Martin Princ
Srijeda
18.06.2014
Nakon otvorenja prvog restorana u Ljubljani, Subway, najveći lanac brze hrane na svijetu, planira nastaviti sa širenjem na slovenskom tržištu.
 

Subway, američki lanac brze hrane poznat po bogatom izboru sendviča, otvorio je krajem prošle godine prvi restoran u Ljubljani. Kako se navodi u službenom priopćenju, tvrtka sada planira nastaviti razvoj, a u ovom trenutku već ima oko 20 mogućih lokacija gdje bi, zajedno s francuskim partnerima, željela otvoriti nove restorane. Pored velikih gradova poput Maribora, Celja i Kopra, zainteresirani su za lokacije duž auto-cesti A1 i A2. 

– Nakon tri mjeseca rada našeg prvog Subway restorana u Ljubljani, koji je postizao odlične rezultate, može se smatrati da je slovensko tržište bilo spremno za našu daljnju ekspanziju. Izabrali smo oko 20 lokacija na kojima bismo se željeli razvijati u suradnji s primateljima franšize, uključujući i restorane duž auto-cesti A1 i A2. Naš dugoročni cilj je biti prvi među restoranima brze hrane po broju otvorenih restorana – rekao je Martin Princ, zadužen za razvoj Subway-a u srednjoj i istočnoj Europi. Subway danas diljem svijeta ima više od 41.500 restorana, od toga – više od 4.000 u Europi. 

Kako je spomenuto, prvi restoran u Ljubljani je otvoren krajem 2013 godine. – Od samog početka, naš restoran postiže vrlo dobre rezultate. Već u prvim danima poslije otvorenja prodali smo više od 2.500 sendviča. Od samog početka, naša prodaja je za jednu četvrtinu veća od prosjeka koji ostvaruju Subway restorani u Francuskoj, a za 16 posto veća nego na primjeru restorana u Irskoj – kaže primatelj franšize i vlasnik restorana u Ljubljani Iztok Levac. 

Subway se u Sloveniji, kao i svuda u svijetu, razvija isključivo po principu franšizinga. Pojedinačne restorane preuzimaju samostalni poduzetnici – primatelji franšize. – Također, i u Sloveniji bismo željeli iskoristiti prednosti sustava franšizinga, koji nam je omogućio tako brz razvoj diljem svijeta – dodaje Martin Princ. Lanac u Sloveniji namjerava još u lipnju organizirati veliki informativni seminar za sve poduzetnike zainteresirane za otvorenje Subway restorana.

Subway je krajem 2010. godine postao najveći lanac brze hrane na svijetu po broju restorana. Svi restorani unutar lanca Subway posluju po principu franšizinga, tako što privatni poduzetnik kupi licencu i otvori restoran pod ovim brendom. Zatim radi za svoj ​​račun, pri čemu mu centrala Subway-a nudi potporu i obuku. 

Prvi Subway su u Millfordu 1965. godine otvorili Fred DeLuca i dr Peter Buck. Ovo partnerstvo je otvorilo put tisućama koji su stali na svoje noge i postigli uspjeh s vlastitim poduzećem.