Pod imenom BikeCafé u Poljskoj za sada posluje 10 kafeterija. Od toga, dvije su franšizne. Pet novih franšiza bi, međutim, uskoro trebale početi s radom.
Srijeda
16.07.2014
Bicikl i kafić u jednom konceptu? BikeCafé potvrđuje da ovaj neobičan spoj može biti odlična poslovna ideja.
 

Prije dvije godine, Poznan u Poljskoj je dobio neobičnu kafeteriju – onu vrstu mobilne kafeterije koju vuče specijalno konstruiran bicikl i kakva se do tada, recimo, mogla vidjeti na ulicama gradova u Sjedinjenim Državama ili Velikoj Britaniji. Međutim, kafeterije pod imenom BikeCafé počele su "kružiti" i Poljskom. Danas ih ima 10, a opslužuju ljubitelje kave u tri grada (Poznan, Warzsawa i Gdynia). Zahvaljujući svojim "mobilnim karakteristikama", kafeterije se lako premještaju s mjesta na mjesto, sve u zavisnosti od "centara zbivanja" ili "žila kucavica" grada.

U BikeCafé-u se prije svega može popiti odličan espresso, a vlasnici ovog koncepta kažu da im je posebno važno i to što koriste kavu uzgojenu na organskim plantažama i što mogu jamčiti da je čitav koncept – ekološki. Da bi bili sigurni da BikeCafé ničim ne zagađuje okoliš, koriste se i čaše od biorazgradivog materijala. Još jedna povoljnost BikeCafé-a, koja s druge strane izlazi u susret kupcu, jeste i činjenica da biciklisti uvijek mogu računati na značajan popust. Inače, klasični espresso košta 1,2 eura (5 zlota), cappuccino 1,7 eura (7 zlota), latte 2 eura (8 zlota), a ledena kava 2,6 eura (11 zlota). 

Nakon što su testirali koncept i uvjerili se da kafeterije dobro rade i donose profit, vlasnici koncepta su ove godine počeli razmišljati i o širenju posla kroz franšizing. – Pošli smo od toga da želimo pronaći primatelje master franšize koji bi dobili teritorijalnu ekskluzivnost, to jest, pravo razvijati koncept na razini jednog grada. Teritorij grada bi zatim mogao biti podijeljen na zone koje bi držali pojedinačni primatelji franšize. U manjim gradovima, razmišljali smo svojim partnerima, pak, ponuditi model po kome bi ovo mogao biti dodatni, odnosno, sezonski posao. Na primjer, za vrijeme lokalnih sajmova, vašara ili koncerata pod otvorenim nebom – objašnjava Michał Łojewski, jedan od vlasnika BikeCafé-a, zadužen za franšizni razvoj koncepta. 

Iako ukupna investicija za pokretanje posla iznosi nešto više od 13.000 eura (55.000 zlota), primatelji franšize mogu početi s radom čak i ako imaju samo 3.700 eura (15.000 zlota). Vlasnici BikeCafé-a su, naime, u suradnji s bankom Credit Agricole, omogućili primateljima franšize kupnju opreme na leasing. Rok otplate je četiri godine, s tim što za prvu ratu treba izdvojiti 10 posto od vrijednosti bicikla, što je oko 1.000 eura. Pored toga, primatelji franšize trebaju plaćati mjesečnu naknadu za osiguranje (80 eura), kao i naknadu za "pit-stop", to jest, parking mjesto na kojem bi kafeterija ostajala preko noći. Za sada, BikeCafé ima dvije franšizne kafeterije, a pet ih je u pripremnoj fazi. 

Jedan od primatelja master franšize je i bračni par Kowalik iz Gdynie. S ljetnom sezonom, gradovi na Baltiku, naročito gradovi poznati pod zajedničkim imenom Trójmiasto (Gdynia, Sopot i Gdanjsk) – postaju idealna mjesta za BikeCafé. Gradske vlasti su ove sezone BikeCafé-u dale dozvolu za dvije lokacije, stoga, Marzena i Janusz Kowalik namjeravaju "pokriti" i druga dva grada Trójmiasta, Sopot i Gdanjsk. 

Prije nego su ušli u posao s mobilnim kafeterijama, bračni par je, istina, radio u jednoj velikoj korporaciji iz oblasti gastronomije, međutim, kako kažu, nisu imali nikakvog iskustva u poslovima vezanim za posluživanje pića ili hrane. – Naš entuzijazam i obuka koju smo prošli bili su više nego dovoljni – kažu. Pored toga što mogu služiti kvalitetnu kavu, sviđa im se i što kafeterija, zapravo, može ponuditi još desetak proizvoda – tople čokolade, ali i osvježavajuća bezalkoholna pića i ledene kave, koje su, pak, ključne za prodaju tijekom ljeta.

Nama se koncept BikeCafé-a dopao na prvi pogled. Zapravo, čim smo ga uočili u Poznanu, gdje je i bila stacionirana prva kafeterija. Danas, mi imamo pet radnika, međutim, i suprug i ja, kad god imamo viška vremena, radimo u našim bicikl-kafeterijama – kaže Marzena Kowalik. 

Izvor: Franchising.pl