Kanadski lanac Tim Hortons, nazvan po svom osnivaču, otvoren je u Hamiltonu, Ontario, 1964. godine, a poznat je po svojoj ponudi kava i krafni.
Srijeda
27.08.2014
Franšizni lanac restorana brze hrane Burger King kupio je konkurentski kanadski lanac Tim Hortons. Bit će to treći po veličini lanac u sektoru brze hrane u svijetu.
 

Čuveni američki lanac restorana brze hrane Burger King postigao je dogovor o kupnji konkurentskog kanadskog lanca Tim Hortons, u okviru ugovora u vrijednosti od 11 milijardi dolara kojim će biti formirana treća po veličini tvrtka u sektoru brze hrane. Sjedište nove tvrtke bit će u Kanadi, čime Burger King, prema ocjenama agencija France Presse, nastoji osigurati nižu poreznu stopu. 

Foto: Tim Hortons, Calgary Reviews / Flickr 

Postignutim ugovorom, koji je dobio podršku američkog milijardera Warrena Buffetta, bit će lansirana nova tvrtka koja će, prema nekim procjenama, ostvarivati ​​prihode od oko 23 milijarde dolara godišnje od preko 18.000 restorana u 100 zemalja svijeta. Prema tvrdnjama neimenovanih izvora, Buffettov investicijski fond Berkshire Hathaway investirat će oko tri milijarde dolara za kupnju povlaštenih dionica u lancu Tim Hortons. 

Burger King je u većinskom vlasništvu brazilske tvrtke 3G Capital, koja je prošle godine udružila snage s Buffettovim fondom i kupila vodećeg svjetskog proizvođača kečapa Heinz za sumu od 23,3 milijarde dolara. 

Burger King je, prema uvjetima najnovijeg ugovora, pristao platiti 11,4 milijarde dolara u gotovini i u akcijama za kanadski lanac, dok će se u rukama većinskog dioničara Burger Kinga, investicijske firme 3G Capital, naći najveći dio dionica nove tvrtke, a ostatak dionica će biti podijeljen između postojećih dioničara Tim Hortons i Burger Kinga. Oba lanca će, međutim, nastaviti razvijati poslovanje pod svojim obilježjima i brandovima, a uštede namjeravaju postići iz dijeljenja zajedničkih korporativnih resursa.

Burger King je osnovan 1954. u Miamiju i trenutno je drugi po veličini lanac restorana brze hrane u svijetu, sa 13.000 restorana u gotovo 100 zemalja. Tvrtka navodi da dnevno uslužuje oko 11 milijuna kupaca. 

Kanadski lanac Tim Hortons, nazvan po svom osnivaču, otvoren je u Hamiltonu, Ontario, 1964. godine, a kava i krafne te tvrtke vrlo su popularni u Kanadi.

Izvor: Franchising.rs