Kao na kolodvoru
U Češkoj trenutno ima pet Výtopna restorana - dva se nalaze u Brnu, po jedan u Pragu, Ostravi i Orlovoj.
Srijeda
10.09.2014
U franšiznom lancu restorana Výtopna iz Češke gosti će dobiti uslugu koju će pamtiti čitavog života.
 

Kao potpuno iznenađenje, naručeno piće do stolova u ovom restoranu stiže neobičnim putem -- željeznicom. Istina, radi se samo o modelu željeznice, ali restoran "premrežen" minijaturnim prugama, sa kolodvorima i vlakovima koji, navođeni posebnim softverom, razvoze poručeno piće do odgovarajućih stolova, jedinstven je koncept u Europi, a nije čudo što je brzo po otvaranju postao i prava turistička atrakcija.

Prva Výtopna je otvorena 2009. u Brnu. Danas, u Češkoj pod ovim imenom radi pet restorana: dva se nalaze u Brnu, po jedan u Pragu, Ostravi i Orlovoj. Restoran u Pragu u vlasništvu je tvrtke, dok su ostali restorani --franšize. Kako je nedavno najavio Petr Fridrich, tvorac i vlasnik koncepta Výtopna, Prag bi ove jeseni trebao dobiti još jedan restoran. -- Pregovaramo već s nekoliko trgovačkih centra i potencijalnim partnerima oko lokacije za novi restoran. To će također biti franšiza -- objašnjava Fridrich. 

Da je Výtopna originalan i zanimljiv koncept koji će, čini se, imati lijepu budućnost, svjedoči i veliki broj upita za franšizom - i to uglavnom poduzetnika iz inozemstva. U tvrtki su, međutim, vrlo oprezni i kažu da ne žele dati franšizu olako, bez temeljnih provjera i priprema. -- Zaista nam dolazi mnogo gostiju iz inozemstva i svima se sviđa ono što vide i dožive. Mnogi su bili spremni da koncept odmah "prenesu" u svoje zemlje. Mi smo se, međutim, u ovom trenutku fokusirali samo na razvoj na ruskom tržištu i već smo u potrazi za primateljem franšize -- kaže Fridrich. U doglednoj budućnosti, nije isključeno, franšize restorana Výtopna mogle bi se naći i na drugim inozemnim tržištima, kažu u tvrtki.

UNIQA

Foto: Výtopna

Inače, za otvaranje Výtopna restorana u Češkoj primatelji franšize trebaju izdvojiti od 7.000 do 10.800 eura (200-300 tisuća čeških kruna) za ulaznu naknadu, kao i 180.000 eura (5 milijuna kruna) za uređenje prostora i kompletno opremanje restorana. 

Výtopna, da podsjetimo, nije jedini ugostiteljski koncept koji stiže iz Češke i koji se širi kroz franšizu. Jedan od najuspješnijih franšiznih sustava razvila je pivovara Staropramen, uspostavljanjem lanca pivnica pod imenom Potrefena Husa. Osim toga, osobito je zanimljiv koncept samoposlužnih pivnica The PUB koji se kroz franšizu proširio i izvan matičnog tržišta - pivnice imaju u Berlinu, Beču, Bratislavi i Bukureštu.