Brzo šišanje u franšizi

Haircut Express saloni mogu primiti od 4 do 6 klijenata odjednom. Na svako mjesto dolazi po dvoje frizera koji se naizmjenično smjenjuju.
Ponedjeljak
13.10.2014
Kao što samo ime sugerira, Haircut Express je frizerski salon za brzo šišanje. Koncept potječe iz Ukrajine, a širenje van matičnog tržišta počinje na Sajmu franšiza u Varšavi.
 

Pod imenom Haircut Express razvija se lanac frizerskih salona koji se od drugih razlikuje po specifičnoj usluzi - koncept, naime, nudi isključivo brzo šišanje, i to po jedinstvenoj cijeni (bez obzira na dužinu kose). Specifično je i to što klijent uslugu plaća unaprijed (preko posebnog terminala) i račun predaje prije nego što sjedne u frizersku stolicu. Za frizuru je potrebno tek 15 minuta, a šišanje kratko traje jer se koristi posebna oprema i specijalne tehnike suhog šišanja. U tvrtki kažu da podjednako vode računa i o ambijentu u kojem se radi - salon mora biti uredan, a sva oprema propisno održavana i dezinficirana. 

Haircut Express potječe iz Ukrajine gdje ima lanac od 44 frizerska salona, od čega je čak 28 franšiznih. Ove godine, počeli su razmišljati o širenju na inozemna tržišta, a priliku za neposredno predstavljanje koncepta imat će na predstojećem Sajmu franšiza u Varšavi - Franchise EXPO 2014 - koji će se održati od 16. do 18. listopada. Poljska će, između ostalog, biti i prva zemlja u kojoj će Haircut Express potražiti franšizoprimce izvan matičnog tržišta. 

Kako navode u tvrtki, za pokretanje franšiznog salona nisu potrebna velika ulaganja - treba izdvojiti nešto manje od 8.500 eura. Davatelj franšize, pritom, neće naplaćivati ​​mjesečnu naknadu sve dok frizerski salon ne počne poslovati u plusu. Povrat investicije se, pak, može očekivati ​​za 6 do 12 mjeseci. Salon bi trebao biti smješten u prostor od 18 do 35 četvornih metara, a preporučuju se lokacije unutar trgovačkih centara, gradskih šetališta ili prometnih dijelova grada. 

– Naši klijenti su najčešće muškarci, jer većina njih želi brzu i jeftinu uslugu. Njima nije potrebna "dodatna pažnja", ne očekuju u frizerskom salonu dobiti kavu ili čaj. Međutim, veliki broj klijenata su nam i žene. Haircut Express je idealan ako žele skratiti kosu ili stanjiti šiške, jer bi u drugim salonima za to morale čekati na red i platiti puno više. Kod nas je sve gotovo za samo nekoliko minuta. Odustali smo od kompliciranih frizura za koje je potrebno mnogo vremena. Odlučili smo se za "specijalizaciju", ali i da zapošljavamo samo iskusne, profesionalne frizere. Naime, oni koji žele raditi u Haircut Express salonu moraju imati najmanje dvije godine radnog iskustva – objašnjava Liliya Sidelnyk, menadžerica zadužena za razvoj franšize. 

Haircut Express, inače, koristi patentiranu tehniku ​​brzog šišanja poznatu kao "Pick Up". Tehnika je podrobno opisana i u Operativnom priručniku koji primatelj franšize dobiva kao dio franšiznog paketa, ali i pored toga, primatelj franšize i njegovo osoblje prolaze kompletnu praktičnu obuku za rad u salonu.