Old Navy stiže na Bliski istok

Prve franšizne Old Navy trgovine otvorene su u ožujku ove godine na Filipinima, a sljedeće bi se godine trebale pojaviti i u šest zemalja Bliskog istoka. Old Navy će prvo dobiti Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Saudijska Arabija.
Utorak
28.10.2014
Gap nastavlja ekspanziju na međunarodnim tržištima - iduće godine, franšizne trgovine brenda Old Navy bit će otvorene u šest zemalja Bliskog istoka.
 

Kako je još prije dvije godine najavila, prioritet američke tvrtke Gap bit će međunarodna ekspanzija, što podrazumijeva i širenje jednog od njenih najpopularnijih modnih brendova Old Navy. Gap je, pritom, odlučio mrežu trgovina odjeće pod ovim brendom prvenstveno širiti kroz franšizu. Prve franšizne Old Navy trgovine otvorene su u ožujku ove godine na Filipinima, a tvrtka je ovih dana "otvorila" i tržišta na Bliskom istoku. Gap je, naime, potpisao ugovore s dva franšizna partnera - tvrtkama Fawaz A. Alhokair & Co. i Azadea - koje će biti zadužene za razvoj maloprodajne mreže u šest zemalja ove regije. 

Foto: Old Navy Store by Mike Mozart / Flickr

Odluku da se Old Navy "pomakne" i na tržišta Bliskog istoka ohrabrili su najviše dobri rezultati koje u ovoj regiji od 2007. postižu druga dva brenda američke tvrtke - Gap i Banana Republic. Old Navy trgovine će se prvo pojaviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai), Kuvajtu (Kuvajt), Kataru (Doha) i Saudijskoj Arabiji (Rijad). 

Prvi od dva spomenuta Gapova franšizna partnera, grupacija Azadea, osnovana je 1978. u Libanonu. Tvrtka danas drži franšizna prava i zastupa više od 50 poznatih međunarodnih franšiznih brendova iz oblasti mode, ugostiteljstva, opreme za kuću i sportske opreme, a djeluje diljem Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Azije i Europe. Upravlja mrežom od preko 500 trgovina, što uključuje i trgovine brenda Gap u Libanonu i na Cipru. 

Drugi franšizni partner, tvrtka Fawaz A. Alhokair, osnovana je 1989. u Saudijskoj Arabiji i dan-danas je vode osnivači - trojica braće Alhokair. Tvrtka je označila početak poslovanja otvaranjem dvije prodavnice muške odjeće, a danas je primatelj franšize za više od 65 međunarodnih brendova i upravlja mrežom od preko 2.100 monobrend trgovina. Portfelj franšiznih brendova čine poznata imena kao Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Zara Home, Uterqüe, Gap Inc., Mango, Topshop, La Senza, The Children's Place, Marks & Spencer, Tesco F&F i Grupo Cortefiel. Tvrtka posluje u 17 država (Bliski istok, Sjeverna Afrika, Centralna Azija, zemlje oko Kavkaza i Sjedinjene Američke Države). Od prošle godine, preko svoje tvrtke Retail Group Balkans, Fawaz A. Alhokair prisutan je i u Srbiji. Tvrtka je, naime, preuzela franšize od srbijanskog Delta sporta za brendove Aldo, Accessorize, Monsoon, Sergent Major i Costa Coffee.