Osim 63 hotela u Poljskoj, pod brandovima grupe Orbis posluje i 43 hotela na stranim tržištima. Potpisivanjem ugovora s Accorom, Orbis dobija pravo razvijati mrežu i u Hrvatskoj i Srbiji.
Srijeda
26.11.2014
Poljska hotelska grupa Orbis postala je nositelj master franšize francuskog lanca Accor za područje Središnje Europe. Orbis dobiva pravo razvijati mrežu i u ovoj regiji.
 

Orbis je najveća hotelska grupa u Poljskoj, koja nudi 12.000 soba u 63 objekata. Drži hotele pod brandovima Sofitel, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles, ibis Budget – i do sada je pokrivala tržište Poljske i baltičkih zemalja (Litva i Latvija). Portfelj grupe izvan matičnog tržišta bit će značajno proširen, budući da je potpisala ugovor s dosadašnjim strateškim partnerom – francuskim hotelskim lancem Accor. Da podsjetimo, još prije mjesec dana Orbis je dobio ponudu da preuzme 46 Accorovih hotela u Središnjoj Europi, a za transakciju je trebao izdvojiti 142,3 milijuna eura.

Potpisivanjem ugovora, poljska grupa je postala nositelj master franšize za Accorove hotelske brandove i dobila pravo razvijati mrežu u 16 zemalja Središnje Europe – što će uključiti i Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku, Rumunjsku i Moldaviju.

– Transakcija se u potpunosti uklapa u našu strategiju, jer već određeno vrijeme planiramo pojačati razvoj u ovom dijelu Europe. Nakon pregovora s Accorom, licenca za razvoj mreže je sa 10 proširena na 16 zemalja, a trajanje franšiznog ugovora sa 15 povećano na 20 godina. Smatramo i da je cijena prihvatljiva. To je potvrdila detaljna analiza koju su proveli naši konzultanti. Orbis danas ima mnogo novca, a nema nikakve obveze prema bankama – kaže Gilles Clavie, generalni direktor hotelske grupe Orbis.

Orbis u Središnjoj i Istočnoj Europi

Osim 63 hotela u Poljskoj, pod brandovima grupe Orbis djeluje i 43 hotela na stranim tržištima. Mreži bi trebalo dodati i još osam hotela koji su u izgradnji. Objekti pripadaju različitim kategorijama – od hotela s jednom do luksuznih hotela s pet zvjezdica.

– Ukupan broj hotela grupe Orbis, u Poljskoj i u inozemstvu, uskoro će biti veći od 110. Kupili smo hotele u dobrom stanju, koji se uglavnom nalaze u glavnim gradovima. Orbis već ima stručno osoblje koje radi u međunarodnom okruženju i koje dobro poznaje stanje i uvjete poslovanja na lokalnim tržištima. Siguran sam da će i Orbis i hoteli na novim tržištima imati koristi od međusobne suradnje i da će brzo postići željenu sinergiju – kaže Ireneusz Węgłowski, potpredsjednik Orbisa.

Za investitore i poduzetnike koji razmišljaju o pristupanju hotelskoj mreži Orbis, jedan od važnih kriterija bit će lokacija i veličina objekta. Strategija razvoja, međutim, ne podrazumijeva širenje lanca isključivo u velikim gradovima, već i u manjim, gdje Orbis do sada nije bio prisutan. Najvažniji uvjet jeste da grad ima dovoljno potencijala za razvoj poslovanja ili turizma.Vlasnici franšiznih hotela ne moraju imati iskustvo u hotelijerstvu, jer će dobiti svu potrebnu potporu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti – pomoć u svakoj fazi izgradnje i opremanja hotela, sustav rezervacije, pomoć u marketingu i svim aspektima tekućeg poslovanja.


Popularno na forumu