Szamos Marcipan je 1935. osnovao Mladen Savić, slastičar srbijanskog podrijetla koji je odrastao u Sentandriji. Njegovo "carstvo" danas čine tvornica, Muzej marcipana i 25 slastičarnica.
Ponedjeljak
08.12.2014
Pod brandom Mathias Szamos u Beču je nedavno otvorena prva slastičarnica poznatog mađarskog lanca Szamos Marcipan.
 

Za mađarski Szamos ovo je prva slastičarnica u inozemstvu, ali dvadeset peta u lancu. Beč je, kako kažu, i pored duge tradicije u ovom segmentu i unatoč jakoj konkurenciji, bio dobar izbor – prema službenim podacima, u posljednjih nekoliko godina najveći broj turista u Mađarsku dolazi upravo iz Austrije, što na posredan način svjedoči o interesu susjeda za mađarsku kulturu i baštinu. Lokal u Beču otvoren je u partnerstvu s bečkim slastičarima, obitelji Haderer, a za dva tjedna probnog rada, ispostavilo se da Bečlije, kao i Mađari, najviše vole Esterhazy tortu.

Zanimljivo je, međutim, da je ovu poznatu mađarsku slastičarnicu još daleke 1935. osnovao Mladen Savić, mladić srbijanskog podrijetla, koji je odrastao u Sentandriji, no, koji je posao počeo razvijati pod imenom Mátyás Szamos. Ostalo je zabilježeno da se školovao u prestižnoj slastičarskoj radionici Augusta Jožefa u Budimpešti, gdje je tajne pravljenja slastica od marcipana učio i od majstora iz Danske. Prvu prodavaonicu otvorio je u Pilisvörösváru, a posao i strast slastičarskog zanata prenio je kasnije i na djecu, tako da "carstvom marcipana" i dan-danas upravljaju potomci obitelji Szamos.

Na matičnom tržištu, Szamos Marcipan ima 24 prodajna mjesta, najviše u Budimpešti (19), dok tvornicu i Muzej marcipana imaju u Sentandriji. Maloprodajni lanac razvijaju i tako što daju franšizu.

Izvor: Franchising.hu