Franšiza ugađa sportašima

Ponedjeljak
16.03.2015
Slovenska franšiza Proteini.si, maloprodaja dodataka prehrani za sportaše, uspješno je započela poslovanje u Srbiji te namjerava širiti mrežu trgovina.
 

U maloprodajnim trgovinama branda Proteini.si mogu se naći dodaci prehrani za sportaše raznih europskih proizvođača. Artikli su svrstani u pet skupina ovisno o tome za što su namijenjeni: zdrav životni stil; mršavljenje; izdržljivost i regeneracija; mišićna masa i oprema i odjeća za treninge. Tvorac koncepta ovih trgovina, koje se šire i putem franšize, slovenska je tvrtka ROLnet. Pokretanje franšize u Srbiji pripremalo se nešto duže zbog složene procedure registracije proizvoda, no, prva je trgovina konačno otvorena krajem prošle godine u Novom Sadu, a druga je nedavno počela s radom u u Beogradu.

Potencijal za otvaranje franšizne trgovine pod brandom Proteini.si postoji u svim gradovima s više od 100.000 stanovnika.

Miroslav Pajčin, voditelj prodaje za brand Proteini.si, kaže da su jako zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, iako su na tržištu Srbije prisutni svega nekoliko mjeseci. Stoga namjeravaju samostalno otvoriti još nekoliko trgovina, ali i zainteresiranim poduzetnicima ponuditi single-unit franšizu. – Ovaj posao posjeduje visok potencijal i ima dobru perspektivu, budući da jača svijest ljudi o značaju bavljenja sportom i važnosti zdrave prehrane – kaže Pajčin.

Dodaci prehrani koji se prodaju u ovim trgovinama namijenjeni su svim uzrastima, i koriste ih profesionalni sportaši, ali i rekreativci. Glavna ciljna skupina su, ipak, mladi od 20 do 30 godina koji treniraju. Zbog tako široko rasprostranjene ciljne skupine, Pajčin smatra da se trgovina može otvoriti u svakom gradu s najmanje 100.000 stanivnika.

Postoji mogućnost otvaranja trgovnine i u manjim mjestima, ali treba imati na umu da su ovo ipak malo skuplji proizvodi. S druge strane, u svojoj su kategoriji jako konkurenti ukoliko se uspoređuju cijena i kvaliteta –objašnjava Pajčin.

Za otvaranje trgovine neophodan je prostor od najmanje 40 četvornih metara, a iz iskustva davatelja franšize iz Slovenije, koji je već duže u poslu, pokazalo se da najbolje "prolaze" one u trgovačkim centrima ili prometnim ulicama. Vrijednost investicije je, prema riječima Pajčina oko 50.000 eura. – Mi bismo svakako primatelju single-unit franšize pomogli prilikom otvaranja i opremanja lokala budući da postoje određeni standardi koji se moraju poštivati. Pružili bismo mu i marketinšku podršku, i dali sve potrebne savjete za dobro vođenje posla –ističe Pajčin.

Franšizne trgovine pod brendom Proteini.si, pored Slovenije i Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Italiji.