Što je novo u Parizu?

Franšizni sustav br. 1 ovogodišnjeg sajma franšiza u Parizu je francuska tvrtka Isocomble
Subota
28.03.2015
Trendovi u industriji franšizinga, ideje za posao i zanimljivi franšizni koncepti i ove su godine prikazani na sajmu franšiza u Parizu.
 

Od 22. do 25. ožujka u glavnom gradu Francuske održan je najveći sajam franšiza u Europi – Franchise Expo Paris. I ove je godine sajam uspio nadmašiti očekivanja – i po broju izlagača i po broju posjetitelja. Predstavljeno je 449 franšiznih sustava iz 27 zemalja, pri čemu su 174 tvrtke prvi put sudjelovale na ovom sajmu. Među njima su, da podsjetimo, bila i dva slovenska sustava – Optiprint i Printbox. Kad se ubroje i franšizne asocijacije, banke, odvjetničke i konzultantske kuće koje također sudjeluju na sajmu, broj izlagača u tom slučaju doseže čak 570. Sajam je posjetilo više od 37.000 ljudi.

Predstavljeni su sustavi iz 90 branši, a koncepti iz ugostiteljstva i gastronomije – restorani brze usluge, kafeterije, barovi, čokolaterije – i ove su godine bili najzastupljeniji. Primjećuje se, međutim, da je za razliku od prošle godine bilo neusporedivo manje štandova sa smrznutim jogurtom.
Također, u odnosu na "bum" od prošle godine, kada se predstavilo oko dvadesetak brandova, ove je godine bilo tek par sustava koji se bave prodajom elektroničnih cigareta.

Jedan od najzanimljivijih trendova, pak, jest porast broja sustava usmjerenih na brigu o starijim i bolesnim osobama. Izdvojili su se koncepti poput Senior Compagnie ili Merci +, koji svoje usluge, pak, nisu ograničili samo na kućnu njegu starijih lica. Merci +, na primjer, pruža usluge čišćenja stanova, sređivanja dvorišta i vrta, pa čak i čuvanje djece.

Na sajmu se, kao i svake godine, proglašava najbolji franšizni sustav – prestižnu je titulu ove godine osvojila francuska tvrtka Isocomble koja se već više od 35 godina bavi izolacijom. Na matičnom tržištu imaju 32 poslovnice.

Kako sajam ne privlači samo posjetitelje i potencijalne kupce franšize iz Francuske, već i iz drugih europskih zemalja, smotra u Parizu svake godine bilježi porast broja inozemnih franšiznih sustava. Najveći je broj izlagača ove godine došao iz Italije (26), potom Španjolske (21) i Sjedinjenih Američkih Država (21).