Dairy Queen ima skoro 1.500 restorana izvan tržišta Sjeverne Amerike. Nakon 15 godina zatišja, prvi restoran u Europi bit će otvoren ovog proljeća u glavnom gradu Poljske.
Četvrtak
02.04.2015
Dairy Queen, jedan od najpoznatijih američkih ugostiteljskih lanaca, ima više od 6.000 restorana diljem svijeta. Uskoro – i u Europi.
 

Na službenoj web-stranici ovog američkog lanca brze usluge u ovom trenutku i dalje stoji: Europa – Još uvijek nismo ovdje. Jednoga dana... Prema posljednjim najavama, međutim, taj bi dan mogao stići vrlo brzo, a za sada se zna da je Dairy Queen odabrao tržište na kojem će, nakon 15 godina, ponovno predstaviti i testirati svoj koncept – bit će to Poljska.
Kako je upravo objavljeno, američki je lanac potpisao ugovor s poljskom tvrtkom Sparrow 4 iz Krakowa, koja će biti primatelj franšize, samim tim, zadužena za razvoj mreže na ovom tržištu. – Brand je danas jači nego ikad i sve ga više prepoznaju u svijetu. Cilj nam je da ove godine, kada tvrtka slavi 75 godina postojanja, povećamo svoje prisustvo na što više tržišta – izjavio je Jean Champagne, operativni direktor internacionalne grupe Dairy Queen. Kako je planirano, na poljskom će tržištu biti otvoreno 26 restorana u narednih pet godina. – Poljska bi, zapravo, trebala biti odskočna daska za sve druge zemlje u ovom dijelu Europe – dodaje on.

Foto: Dustin Gaffke/Flickr

Iako se u restoranu Dairy Queen mogu pojesti i hamburgeri i hot-dog te razne vrste sendviča i rolnica, ovaj je lanac svoje dobro ime prije svega izgradio na slatkim delicijama – širokoj ponudi sladoleda, torti, shake-ova. Prvi je restoran otvoren davne 1940. godine, a samo sedam godina kasnije, Dairy Queen je u svojoj mreži imao oko 100 jedinica. Danas, pod ovim brandom posluje više od 6.000 restorana u 20 zemalja. Vlasnik branda Dairy Queen je Berkshire Hathaway, tvrtka u vlasništvu Warrena Buffetta.

Dairy Queen je, inače, tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, imao restoran i u Ljubljani. Među europskim zemljama u kojima se Dairy Queen oprobao, ali nije opstao, nalaze se i Italija, Austrija i Mađarska.