Sajam je prilika za cijelu regiju

Iako živimo u informatičkom dobu i postoji jako puno dostupnih informacija, i dalje je najveća vrijednost u osobnom kontaktu i interakciji. Regionalno tržište se sigurno može unaprijediti zbog inovacija koje se putem sajmova počinju širiti regijom.
Andrija Čolak
Utorak
28.04.2015
Franšizni lanac Surf’n’Fries suorganizator je sajma franšiza koji se krajem svibnja održava u Opatiji. Bit će to dobra prilika za poticanje poduzetništva, ističe suvlasnik lanca Andrija Čolak.
 

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore franšizni lanac Surf'n'Fries uzeo je aktivno sudjelovanje u organizaciji Sajma franšiza, financijskih i konzultantskih usluga – FEC (Franchising Exhibition Croatia), koji se 29. i 30. svibnja održava u Opatiji. Kako nam je potvrdio Andrija Čolak, suvlasnik lanca, cilj ovog događaja je stvoriti regionalni sajam fokusiran na franšizno poslovanje.

– Franšizing je još u povojima u cijelog regiji, a ima ogromni potencijal za stvaranje održive ekonomije i novih radnih mjesta – ističe Čolak.

On smatra da regionalni sajmovi mogu biti uspješni jer, prije svega, poduzetnici iz regije dobivaju priliku da se povežu, stvore nove kontakte i razmjene informacije. – Iako živimo u informatičkom dobu i postoji jako puno dostupnih informacija, i dalje je najveća vrijednost u osobnom kontaktu i interakciji. Nadalje, regionalno tržište se sigurno može unaprijediti zbog inovacija koje se putem sajmova počinju širiti regijom – kaže on.

Kao mjesto za održavanja sajma, Opatija je odabrana, kako kaže, i zbog toga što je to primorsko mjesto poznato po konferencijskom turizmu, a riječka okolina po organizaciji različitih manifestacija poslovnog karaktera.

Drugim rječima, infrastruktura postoji, znanje postoji, sada je na nama da organiziramo i stvaramo nove vrijednosti na tržištu. Konkretno, Opatija je, osim navedenog, odabrana i zbog prirodnih ljepota i posebnosti samog grada. Želimo da izlagači i posjetitelji uživaju u predivnoj arhitekturi, gastronomiji te moru za vrijeme trajanja sajma – objašnjava Čolak.

Što se tiče franšiznog lanca Surf'n'Fries, Čolak kaže da su u tijeku posljednje pripreme za otvaranje prvog objekta u Norveškoj u gradu Tonsbergu. – I ovaj objekt će biti opremljen novom tehnologijom za pripremu bez ulja te će biti prvi takav u Norveškoj. Također, u stalnim smo razgovorima za druga tržišta, u posljednje vrijeme ima dosta upita iz Južne Amerike te iz nekih egzotičnih zemalja poput Irana, Tajikistan i sl. Postojeća tržišta dobro posluju. U Austriji je završena kampanja grupnog financiranja – crowdfunding – gdje su uspješno prikupljena sredstva za otvaranje prvog fiksnog objekta. U Vijetnamu se uređuje drugi objekt koji će kroz 45 dana također biti otvoren u Hanoju – najavljuje Čolak.