Ključno rješenje za smanjenje troškova i povećanje profita za McDonald’s bit će – refranšizing. Praktično, to znači da će jedan od najvećih lanaca brze prehrane na svijetu do kraja 2018. imati čak 90 posto restorana u vlasništvu – primatelja franšize.
Četvrtak
07.05.2015
McDonald’s planira pretvoriti 3.500 svojih restorana diljem sijeta – u franšize.
 

Kako je prethodnih mjeseci najavljivano, a početkom ovog i konačno objelodanjeno, McDonald's je usvojio plan koji bi trebao riješiti gorući problem tvrtke  konstantni pad prodaje i profita, naročito na matičnom tržištu. Ključna strategija, prema službenom priopćenju, bit će refranšizing. Praktično, to znači da će McDonald's ići na povećanje broja restorana koji posluju pod franšizom. Zanimljivo je da, u ovom trenutku, već 81 posto McDonald'sovih restorana vode primatelji franšize. Prema najnovijem planu, pak, do kraja 2018. taj bi se udio trebao povećati do 90 posto.

– Nema biznisa niti branda sa Bogom danim pravom na uspjeh, a stvarnost je da su naši rezultati u posljednje vrijeme bili vrlo slabi. Cifre ne lažu...  izjavio je novi CEO McDonald's-a Steve Easterbrook, predstavljajući novu strategiju razvoja.  Za nas je moć franšizinga oslobađajuća i nevjerojatno važna za daljnje poslovanje – rekao je Easterbrook.

Tako će u naredne tri godine 3.500 lokacija, kojima sada upravlja tvrtka, prijeći u ruke primatelja franšize. Prema procjenama, "ulazak" dodatnog broja restorana u franšizing trebao bi pomoći tvrtki ostvariti oko 300 milijuna dolara uštede na općim i administrativnim troškovima poslovanja, budući da veliki dio investicija u lokale i zaposlenike prelazi na račun primatelja franšize.

Inače, dodatni ili potpuni franšizing nije nepoznata strategija, naročito među velikim lancima brze prehrane koji se bore s istim problemom. Osim smanjenja troškova poslovanja, lanci na ovaj način računaju i na brz priljev gotovog novca od prodaje franšize i naplaćivanja redovite franšizne naknade.

Jedan od financijski najuspješnijih primjera svakako je potez Burger Kinga koji je do 2014. skoro sve svoje restorane prodao primateljima franšize. U usporedbi sa stanjem iz prethodne, 2013. godine, neto dobit Burger Kinga porasla je 99 posto. U ovom trenutku, Burger King ne mora prodati niti jedan restoran, posluje vrlo dobro, što potvrđuje i podatak da je prodaja u prvom kvartalu 2015. bila veća 4,6 posto.

Refranšizing bi svakako mogao biti dobar način za siguran priljev kapitala u kasu McDonald'sa. U američkim medijima, pak, ubrzo nakon službenog priopćenja, javile su se i prve sumnje najviše zbog toga što primatelji McDonald's-ove franšize u Americi i nisu pretjerano zadovoljni odnosom s kompanijom. Kako se može zaključiti iz pisanja američkih medija, proces refranšizinga na matičnom tržištu ići će vjerojatno mnogo teže nego što se u McDonald'su nadaju.