Dobit zahvaljujući partnerima

Primatelje franšize za postojeće objekte prije svega tražimo "među svojim redovima", ali isto tako, trudimo se dobro procijeniti kome prepuštamo radnju. Iako postoje zainteresirani diljem Srbije za otvaranje novih objekata, za sada ćemo ​​maloprodajnu mrežu proširivati samo ukoliko procijenimo da bi otvaranje neke franšize bilo korisno.
Dragomir Stanković
Srijeda
13.05.2015
Srbijanski lanac maloprodajnih objekata "Trafika" prošle je godine odlučio svoje objekte prepustiti franšiznim partnerima. Taj bi proces trebali okončati do kraja ove godine.
 

Maloprodajni lanac "Trafika" prošle je godine odlučio sve svoje trgovine prepusti franšiznim partnerima. Prvi je prešao na franšizno poslovanje u rujnu prošle godine, a danas, od 29 trgovina 11 su franšize.
Dragomir Stanković, glavni koordinator u tvrtki Grafart, koja je vlasnik lanca "Trafika", kaže da su prezadovoljni radom svojih partnera, te da im je osnovni cilj do kraja godine "prevesti" i ostale trgovine na ovaj način poslovanja.  U sedam partnerskih radnji ostvaren je rast prometa od 45 posto ako usporedimo trenutno poslovanje s istim razdobljem iz prošle godine – što dovoljno govori u prilog franšizingu. S druge strane, preostali objekti, koji su još uvijek u našem vlasništvu, imali su u prosjeku rast prometa od tri posto, što znači da realnog rasta nije ni bilo, budući da je stopa inflacije bila veća od ta tri procenta.Takođe, na obostrano zadovoljstvo, porasla je i dobit  kaže on.

Partneri, prema njegovim riječima, budući da sada "rade i za sebe", jako vode računa o svakom detalju, što im omogućuje smanjiti nepotrebne troškove.  Ilustrovao bih to s nekoliko zanimljivih podataka. Naime, u zimskom razdoblju, kada raste potrošnja struje, franšiznim radnjama stizali su upola manji računi u odnosu na prethodnu zimu, kada su poslovali pod našim okriljem. Razlog je jednostavan – isključivali su hladnjake kada nisu morali raditi, vodili su računa o grijanju i slično. Drugi je primjer također ilustrativan. Potrošnja fiskalne trake pala je u prosjeku 30 posto, a kao što sam spomenuo, promet je rastao, kao i broj kupaca. Ranije bi zaposlenici bacali traku kad bude pri kraju, sada je koriste do "kartona"  objašnjava Stanković.

Uz to dodaje da su radnje jako uredne, roba nikad ne nedostaje jer se partneri pažljivo staraju o zalihama. –Partneri su zadovoljniji svojom zaradom, a zadovoljni smo i mi  kaže Stanković.

Do sada su partnere uglavnom pronalazili među svojim zaposlenicima. Oni su, prema riječima Stankovića, najbolji kandidati jer poznaju tvrtku, susjedstvo, posao.  Primatelje franšize za postojeće objekte prije svega tražimo "među svojim redovima", ali isto tako, trudimo se dobro procijeniti kome prepuštamo radnju. Iako postoje zainteresirani diljem Srbije za otvaranje novih objekata, za sada ćemo ​​maloprodajnu mrežu proširivati samo ukoliko procijenimo da bi otvaranje neke franšize bilo korisno  objašnjava on.

Pored toga, kao davatelji franšize trude se svojim partnerima omogućiti i dodatni izvor zarade. Nedavno su uveli uslugu "Paket na Trafici" za potrošače koji u svojoj blizini nemaju poštu ili koji žele uz jednostavniju proceduru, bez čekanja u redu  predati paket. Paket poslan preko "Trafike" stiže do primatelja u roku od 24 sata. Kako najavljuju, u drugoj fazi projekta, potrošači će moći preuzimati pakete u "Trafici".