Franšizni su sajmovi specifični jer na jednom mjestu okupljaju sve ljude koji su zainteresirani za franšizno poslovanje - davatelje i potencijalne primatelje franšize. Na predstojećem sajmu u Opatiji, cilj nam je, stoga, i dinamična razmjena ideja.
Kornelia Šild-Ferenc
Ponedjeljak
18.05.2015
Franšizni lanac pekara MiniPani planira ove godine pridobiti nova tržišta – zbog toga sve češće sudjeluje na sajmovima. Krajem svibnja, izlagat će i na Sajmu franšiza u Opatiji.
 

Kornelia Šild-Ferenc, voditeljica direkcije prodaje i marketinga u subotičkoj tvrtki MiniPani, kaže da su u toku ove godine sudjelovali na velikim, prestižnim europskim i svjetskim sajmovima prehrane kao što su Prodexpo u Moskvi i Tuttofood u Milanu. Tijekom ovog mjeseca MiniPani će izlagati čak na dva sajma – PLMA u Amsterdamu i na FEC sajmu franšiza u Opatiji.

– Primarni cilj našeg sudjelovanja na franšiznom sajmu u Opatiji je znatiželja – želimo upoznati franšizno poslovanje u Hrvatskoj i Sloveniji, vidjeti postoji li naklonost društva franšizingu, slična onoj u zapadnim zemljama. Zanima nas i kako se koncept franšiznog poslovanja promovira, jer njegova popularizacija, zapravo, predstavlja jedan od ključnih aspekata bržeg ekonomskog razvoja gospodarstva i njegovog uključivanja u svjetske i europske integrativne tokove – objašnjava Šild-Ferenc zašto će se krajem svibnja uputiti u na Sajam franšiza u Opatiju.

U Srbiji većina ljudi, kako kaže, ne razumije što je franšizni sustav poslovanja ili zna tek ponešto o njemu. –Mnogi ne vide da franšizno poslovanje može pomoći u proširenju postojećeg poslovanja, započinjanju novog posla ili biti način samozapošljavanja. Ovom se načinu poslovanja u Srbiji još uvijek ne daje na značaju, niti se prepoznaje mogućnost franšizinga za poticanje poduzetništva – dodaje ona zbog čega im je još interesantno nastupati na sajmovima.

– Franšizni su sajmovi specifični jer na jednom mjestu okupljaju sve ljude koji su zainteresirani za franšizno poslovanje – davatelje i potencijalne primatelje franšize. Na predstojećem sajmu u Opatiji, cilj nam je, stoga, i dinamična razmjena ideja – kaže Kornelia Šild-Ferenc.

Srbijanska tvrtka i ove godine planira jačati franšiznu mrežu, povećati lojalnost potrošača i pridobiti nove, a sve to da bi zadrži vodeću poziciju na domaćem tržištu. Šild-Frenec napominje da su u protekloj godini zadržali postojeći broj primatelja franšize, te da danas u Srbiji ima 300 franšiznih pekara, a u inozemstvu oko 100. – I ova brojka pokazuje da je naša franšiza vrlo suvremena i "dostupna" jer se s minimalnim ulaganjem pokreće mini biznis i to u vrlo kratkom vremenskom roku. Da bismo odgovorili na sve zahtjeve potrošača, konstanstno proširujemo i prilagođavamo asortimanom proizvoda – kaže ona.

MiniPani je od studenog 2014. godine počeo s izvozom proizvoda na tržište Rusije. U tijeku su pregovori za daljnje širenje i daljnji plasman peciva na ovom tržištu.