Starbucks franšiza? Samo u Francuskoj

Prva franšizna Starbucks kafeterija na tlu Francuske bit će otvorena u rujnu u Bordeauxu
Srijeda
03.06.2015
Pošto je okončao potragu za franšiznim partnerima u Velikoj Britaniji, Starbucks je odlučio ponuditi franšize u Francuskoj.
 

Starbucks je 2013. samo ovlaš "popustio uzde" kada je franšizing u pitanju, ponudivši mogućnost otvaranja franšiznih kafeterija jedino u Velikoj Britaniji. "Dobra volja" Starbucksa, međutim, nije trajala predugo. Nakon što je otvorena prva franšizna kafeterija u selu Liphook, Starbucks je vrlo brzo sklopio ugovore s još osam primatelja franšize i dodao 45 franšiznih kafeterija u svoj portfelj. Američkom je divu  to bilo sasvim dovoljno, pogotovo što su se franšizni partneri obvezali da će u narednih deset godina (do 2023.) otvoriti po deset kafeterija. Najmanje. Čak i na zvaničnoj korporativnoj stranici stoji da Starbucks ima "dovoljan broj izvrsnih franšiznih partnera i da, stoga, u ovom trenutku ne traži nove primatelje franšize u Velikoj Britaniji".

Pojedinačne Starbucks franšize, međutim, dostupne su za sada samo u Francuskoj. Tvrtka je još početkom 2014. najavila da uvodi franšizing kao model razvoja na ovom tržištu, a prema posljednjim podacima, prva franšizna Starbucks kafeterija na tlu Francuske bit će otvorena u rujnu u Bordeauxu. – Proces odabira partnera je dug proces – izjavio je svojedobno Christophe Borgnis, direktor franšiznog razvoja branda u Francuskoj za portal Le Echos de la Franchise. – Da biste postali primatelj Starbucks franšize, morate imati nekoliko poželjnih osobina, a jedna među njima je i strpljenje – nama je potrebno vrijeme za izgradnju povjerenja – kaže on.

Pored toga, svakako mnogo važnije, potencijalni primatelji franšize trebaju imati solidan početni kapital (ne manje od 300.000 eura), iskustvo iz srodnih branši (ugostiteljstvo, hotelijerstvo) te biti spremni otvoriti najmanje 15 kafeterija u narednih pet godina.

Postati primatelj Starbucks franšize možda jeste, kako se navodi na službenoj francuskoj stranici, sjajna prilika, ali i težak posao. Tvrtka, s druge strane, obećava da će partneri neminovno osjetiti korist od pristupanja velikom sustavu.  Starbucks je svjetski brand, to je sjajna referenca za sve naše klijente. Osim toga, brand je već jako popularan u Francuskoj. Recimo, prije nego smo počeli razmišljati o otvaranju kafeterije u Bordeauxu, otvorena je nezvanična Facebook stranica "Za Starbucks u Bordeauxu" koja je ubrzo skupila 13.000 fanova  kaže Borgnis.

Za sada u Francuskoj Starbucks ima više od 100 kafeterija. Zanimljivo je da su sve koncentrirane samo u četiri grada Parizu, Marseilleu, Lyonu i Nici.