Panera je prvu pekaru otvorila 1987. Danas, na tlu Amerike i Kanade imaju više od 1.900 pekara. Hljebovi, slana i slatka peciva, lisnata tijesta, sendviči, ali i juhe, čorbe, salate, paste i, naravno, kave, voćni i ledeni napici - čine osnovnu ponudu Panerinih pekara.
Srijeda
24.06.2015
Prema najnovijem istraživanju tržišta, najbolju reputaciju među ugostiteljima u Americi ima lanac pekara Panera.
 

Izvješće koji je početkom lipnja objavila konzultantska kuća Reputation Institute sastavljeno je na temelju 50.000 intervjua u kojima je sudjelovalo 27.000 ljudi. Prema tom istraživanju, Panera je jedina tvrtka iz ugostiteljskog sektora u SAD koja ima "iznimnu reputaciju". Slijede lanci brze usluge Dunkin' Donuts i Subway, a među prvih 10 našli su se i restorani Krispy Kreme, Wendy's i Chipotle. Zanimljivo je da od spomenutih lanaca restorana jedino Chipotle ne razvija posao kroz franšizu.

Foto: Mike Mozart / Flickr

Najveći utjecaj na ugled tvrtke, kako se navodi u istraživanju, imala su dva faktora – proizvodi i upravljanje. Iako je kvaliteta proizvoda osnovni kriterij koji se podrazumijeva i ne dovodi u pitanje, potezi i odluke tvrtke na temelju kojih potrošači mogu "naslutiti" kako se tvrtkom upravlja, jeste faktor koji je u ovom istraživanju imao presudan značaj. To je i jedan od razloga zašto je Panera dospjela na sam vrh respektabilnih tvrtki.

Panera je, naime, među prvima ove godine objavila popis s više od 150 umjetnih aditiva – sladila, konzervansa, umjetnih boja i aroma – koje planira izbaci iz svojih proizvoda do 2016.
Međutim, bio je to tek jedan od mnogih koraka koje je tvrtka povukla u posljednjih deset godina kako bi izbornik učinila kvalitetnijim. Panera se još 2004. "zavjetovala" da će koristiti isključivo piletinu gajenu bez upotrebe antibiotika. Sljedeće su godine objavili da će iz svojih proizvoda izbaciti umjetne trans masti (djelomično hidrogenirana ulja), koje je Američka agencija za hranu i lijekove tek 2013. službeno stavila na popis sastojaka štetnih po zdravlje ljudi. Od 2010. Panerini izbornici sadrže i kalorijske vrijednosti obroka. Ne treba zanematiri ni to da je ova vrsta transparentnosti "povukla" i ostale lance brze usluge učiniti isto, o čemu smo već pisali.

Inače, Reputation Institute nije želio objaviti imena ugostitelja koji su dobili niske ocjene, međutim, u izvješću se navodi da je, recimo, u usporedbi s prethodnim godinama, McDonald's jedna od tvrtki koje su doživjele pad povjerenja potrošača.

Izvor: Entrepreneur Magazine