Posao za lijep i pristojan život
Početkom ljeta, na kružnom toku kod Kalenić pijace u Beogradu zamirisala su grčka peciva iz još jedne kave-pekare Kralj. U mnogo manjem prostoru, bez sjedećih mjesta, potrošačima se, međutim, nudi cjelokupan asortiman – peciva, salate, krafne, kave, cijeđeni sokovi, a zainteresiranim poduzetnicima – novi franšizni format pekare. Slađana Kovačević, zadužena za širenje franšizne mreže u Srbiji, kaže da su napravili "pun pogodak", jer je upravo takav model veoma zainteresirao potencijalne primatelje franšize.
Zašto ste odlučili otvoriti mini-pekaru Kralj Coffee – Donuts & Snacks te taj koncept ponuditi kao franšizu?
Prva je pekara dosta velika te smo željeli da ona služi i kao svojevrsni izložbeni prostor jer je naša prvobitna ideja bila baviti se, prije svega, distribucijom, a potom plasirati naše proizvode na tržište. U tome smo i uspjeli jer se prodaja nekih specifičnih proizvoda, naročito kave, konstantno povećava. Za otvaranje manjeg formata smo se odlučili jer smo željeli ponuditi još jedan model za franšizu koji će zahtijevati manje investicija, no, u kojem će ponuda biti ista.
Otkako ste u franšizingu, a tome nema više od pola godine, jesu li vam se javljali zainteresirani za franšizu?
Mnogo je zainteresiranih ljudi, kako iz Srbije, tako i iz zemalja regije, i to se javljaju svakodnevno. Sa nekima smo bili na korak do sklapanja ugovora. Ljudi su vrlo zainteresirani za ovu vrstu peciva i proizvoda jer su i sami putovali i znaju o kakvoj se kvaliteti radi. Očekujemo uskoro potpisivanje ugovora o master franšizi za jedno novo tržište u regiji. Međutim, sudeći po broju ljudi koji su se do sada javili, sigurna sam da ćemo kroz pet godina imati ozbiljnu mrežu primatelja franšize.
Kako teku razgovori s potencijalnim primateljima? Tko se najčešće javlja?
Ljudi su prevashodno, no, sasvim prirodno, zainteresirani za to koliko novca trebaju uložiti. Najviše sam razgovarala s ljudima koji su živjeli u inozemstvu i koji su djelomično upoznati s ovakvim i sličnim konceptima jer su ih viđali na drugim tržištima. Interesiraju se i ljudi koji nemaju svoj posao ili svoje lokale, a željeli bi pokrenuti vlastiti posao.
Za koji model, odnosno, format franšize su više zainteresirani?
Trenutno je veće interesovanje za drugi model franšize – za mini-pekaru kakvu smo početkom ljeta otvorili na opštini Vračar u Beogradu. Čak i sama radije preporučujem drugi model, koji zahtijeva manje investicija, jer je, samim tim, i rizik mnogo manji. Na primjer, za mini-pekaru ne naplaćujemo ulaznu franšiznu naknadu, već se polaže depozit od 1.000 eura koji se primateljima franšize vraća poslije tri godine ukoliko žele izaći iz sustava. Nama nije cilj uzeti nekome novac, već predstaviti naše proizvode na tržištima u regiji te naviknuti ljude na određenu kvalitetu.
Što biste rekli onima koji se pitaju – zašto Kralj, a ne, primjerice, vlastita proizvodnja peciva?
Mi, kao uvoznici proizvoda iz Grčke, smrznutog tijesta i kave, moramo imati sve certifikate i garancije kvalitete, što primateljima doista olakšava pozicioniranje na tržištu. Vjerujem da ne trebam posebno naglašavati kako se proizvodnja u Europskoj uniji strogo kontrolira. Dakle, primatelj ne razmišlja je li mu "pekar Pero" dovoljno spavao i hoće li napraviti dobro tijesto, niti kakvo mu je brašno stiglo od dobavljača i slično. Međutim, i pored toga što mislimo da su naši proizvodi vrhunske kvalitete, te da je izbor raznovrstan, mi primateljima franšize dajemo mogućnost ubaciti i određene proizvode po vlastitoj želji.
Zašto ste dali i tu mogućnost?
Ovo je specifičan koncept koji nije bio prisutan na tržištu Srbije. Kralj Caffe nije samo pekara, to je mnogo složeniji i potpuno drugačiji koncept od klasičnih pekara u Srbiji. Zbog toga smo htjeli, na primjer, primatelju u Leskovcu omogućiti da ponudi još neki poizvod za koji misli da bi mu donosio profit – kuhani đevrek, burek i slično – nešto što će u početku biti prilagođeno lokalnom tržištu. Mi smo potpuno uvjereni u kvalitetu naših proizvoda, no znamo da bi bilo dobro da primatelji u različitim regijama imaju u ponudi i ono što ljudi u tom podneblju vole jesti. A sve u cilju da onaj tko uzme našu franšizu posluje jako dobro i bude vrlo zadovoljan.
Kakav treba biti primatelj franšize Kralj?
Da bi posao bio uspješan, treba jako mnogo truda. Na primjer, ja svako jutro kontroliram kako se pripremaju salate, je li feta dobro isječena, je li krastavac gorak i inzistiram da se tako i radnici odnose prema onome što pripremaju. Meni nije potrebna inspekcija, jer ja prva želim savršen proizvod. U tom smislu i primatelj franšize mora biti vrijedan, mora željeti raditi i imati viziju da želi uspjeti. Mora biti tu, u samom lokalu, kako bi kontrolirao da li sve radi kao što bi trebalo. On, naravno, prethodno prođe kompletnu obuku kako bi i sam dalje prenosio znanje.
U Srbiji je veliki problem naći dobrog radnika, između ostalog i zbog toga što su loše plaćeni, a nemoguće ih je platiti više kada su proizvodi jeftini. Zato je važno da prvo primatelj franšize zna kako pecivo treba biti pečeno ili kako se prave kave da bi mogao to znanje prenijeti svojim radnicima i jamčiti da će kvaliteta biti konstantna.
Kome biste preporučili ovaj biznis i može li ovakva vrsta posla osigurati pristojan život jednoj obitelji?
Ovaj posao može donijeti pristojnu zaradu jednoj obitelji i lijep život, ali nitko ne treba sanjati da će se obogatiti preko noći. Svaki je početak težak i da bi se jedna radnja razradila, neophodno je godinu dana i zbog toga nikom ne govorim da će od prvog dana stavljati ogroman novac u džep. Koliko će se posao brzo razvijati, ovisi o mnogo faktora.
Naš prvi lokal, koji nije na idealnoj lokaciji za ovu vrstu posla, bilježi konstantan rast prihoda. Međutim, moram napomenuti da sam ja uvijek u radnji, mnoge me mušterije poznaju i, kao što sami vidite, dok razgovaramo, oni ne propuštaju priliku mahnuti i javiti se usput. U poslu, za uspjeh nije važan samo novac, već i energija koju ulažete u njega. Dakle, ako ste netko tko bi želio uzeti franšizu i razvijati je ulažući dosta energije, onda će to uspjeti. Ukoliko netko misli da treba samo uložiti novac, a sve ostalo prepustiti i očekivati profit, onda to neće izaći na dobro. To je moje mišljenje, iza kojega, vjerujte, stoji ogromno iskustvo.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Jubilarno 20. izdanje najvećeg sajma franšiza u Centralnoj i Istočnoj Europi rezervirano je za kraj listopada. Varšava će ponovno ugostiti 150 tvrtki koje traže buduće poslovne partnere – primatelje franšize.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Bez želje, nema uspjeha
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Sa terena do franšize
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA...