25.09.2015

Smanjeni rizici kroz franšizu

Britanska "rent-a-car" franšiza Green Motion ove je godine ušla i na tržišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iduće godine, u planu je Slovenija.

Marko Pešić, generalni direktor tvrtke Green Motion West Balkans, koja je ujedno i primatelj master franšize za sve zemlje bivše Jugoslavije, kaže da tržišni trendovi nalažu da se lokalne "rent- a-car" tvrtke priključuju velikim sustavima. Time, automatski, kako kaže, dobivaju mogućnost biti dio šire prodajne mreže i imati konstantnu konzultantsku podršku davatelja franšize. – Prema našim analizama, uzimanjem franšize smo ubrzali razvoj poslovanja za tri godine – to set, da smo radili sami, trebalo bi nam najmanje tri godine za razvoj, značajna financijska sredstva, a rezultat bi i dalje bio upitan. Ulaskom u franšizni sustav, uspjeli smo eliminirati te rizike – objašnjava Pešić.

Green Motion, britanska rent-a-car franšiza Fot. Green Motion International

Green Motion je britanska tvrtka, nastala 2007. godine. Poznata je po rentiranju automobila sa smanjenom emisijom štetnih plinova.

Green Motion West Balkans je za sada samostalno pokrenuo franšize u Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu, a uskoro će biti otvorena i poslovnica na aerodromu u Tuzli. Za 2016. planiraju početak poslovanja i u Sloveniji.

– Konstantno istražujemo tržište te smo otvoreni za mogućnost davanja pojedinačnih, single-unit franšiza, kako u Sloveniji, tako i na području Istre i srednje Dalmacije – kaže Pešić.

Green Motion je mlada tvrtka, osnovana 2007. godine, a izdvaja se po rentiranju automobila sa smanjenom emisijom štetnih plinova. Prvu franšizu dali su 2011. i to za tržište Meksika. Vrlo brzo tamo su otvorene 24 poslovnice. Naredne godine daju franšizu za Cipar i Maltu. Širenje je nastavljeno i u 2013. kada su master franšizu dali za tržišta Italije, Islanda i Irske. Ove su godine ušli na tržište Balkana, a kako se navodi na službenom portalu, pored toga što se i dalje žele širiti na matičnom tržištu, pažnja im je usmjerena i na internacionalnu ekspanziju ka Bliskom Istoku, Sjevernoj i Južnoj Americi i Australiji.

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank