Poduzetnici koji žele kupiti franšizu mogu se izravno sresti i upoznati s davateljima franšiza, ali i usporediti koncepte i ponudu na licu mjesta. Nerijetko, dolaze da potraže jednu, a odlaze s mnoštvom ideja.
Srijeda
07.10.2015
Ostalo je manje od sedam dana do Franchise EXPO 2015, najvećeg sajma franšiza u Središnjoj i Istočnoj Europi koji se, tradicionalno, sredinom listopada održava u Varšavi.
 

Sajam je prilika da se franšizni sustavi predstave na što bolji način i tako privuku veći broj zainteresiranih, a samim tim i potencijalnih primatelja franšize. Ove godine, od 15. do 17. listopada, za naklonost potencijalnih partnera borit će se više od 150 izlagača, a poseban kuriozitet predstavlja to što će se ove godine na sajmu u Varšavi pojaviti i dva koncepta iz Hrvatske – lanac pomfrit barova Surf’n’Fries i kafić/pub King’s Caffe. Zanimljivo je i da oba koncepta potječu iz Rijeke.

Iskustvo pokazuje da sajam u Varšavi svake godine posjeti više od 7.000 ljudi. Mnogi među njima, kako svjedoče izlagači, spadaju u vrlo ozbiljne kandidate za uzimanje franšize – ne samo po tome koliko znaju o ovom modelu poslovanja, već i po tome koliko su spremni investirati i razvijati posao pod željenim brandom. Najčešće su to poduzetnici, vlasnici malih i srednjih poduzeća koji traže dobre i zanimljive poslovne ideje. Organizatori podsjećaju da je skoro 500 tvrtki pronašlo svoje franšizne partnere upravo na ovom sajmu.

Inače, u okviru sajma svake se godine održava i Forum o franšizingu, a otvoren je za sve one koji žele bolje upoznati ovaj vid poslovanja. Stručnjaci iz oblasti franšizinga će svojim iskustvom i savjetima pokušati pomoći zainteresiranim primateljima franšize – od toga kako odabrati pravu poslovnu ideju, do toga kako provjeriti što davatelj franšize doista nudi.

Svih ovih 13 godina glavni organizator Franchise EXPO je tvrtka PROFIT system, najveća konzultantska kuća u oblasti franšizinga u centralnoj i istočnoj Europi. Kako su nam potrvdili, broj tvrtki koje žele sudjelovati na sajmu svake godine raste – samo prije tri godine na sajmu se predstavilo 65 tvrtki, ove će ih godine biti čak dva puta više.