Ponedjeljak
02.11.2015
Prije više od 30 godina u Kopenhagenu je otvorena radionica za izradu nakita koja će postati poznata pod imenom Pandora. Danas je treći najveći proizvođač nakita na svijetu.
 

Na listi najvećih svjetskih proizvođača nakita, prije Pandore stoje samo Tiffany i Cartier. Prošle godine, ova je danska tvrtka ostvarila promet od 1,6 milijardi eura i neto dobit od 416 milijuna eura, što je 32,5%, odnosno, 39,5% više u odnosu na prethodnu godinu. Kako se predviđa, ove bi godine promet mogao premašiti iznos od dvije milijarde eura. Rast je djelomično potaknut otvaranjem novih trgovina diljem svijeta, a ekspanzija, od samog početka, tekla je nevjerojatnom brzinom i zbog toga što se tvrtka odlučila za franšizing.

Pandora:
Narukvica s privescima

Foto: Jessica Cross/ Flickr

Per aspera...

Pandora, naime, prodaje nakit u više od 90 zemalja, na šest kontinenata, i ima oko 9.500 prodajnih mjesta, što uključuje i više od 1.500 franšiznih prodavaonica (Pandora Concept Store). Iako je Pandora danas dobar primjer kako se stiže do zvijezda, tvrtka je dvadeset godina gradila poziciju na tržištu – najpre, kao uvoznik i veleprodavač, a zatim kao dizajnerska kuća s razvijenom maloprodajom. Tek početkom ovog tisućljeća, Pandora je postala svjetski poznati brand. Za to je, kako je ostalo zabilježeno u povijesti tvrtke, bila presudna jedna kreacija – narukvica s privjescima (charm bracelet). Koncept da se na jednostavnu narukvicu od zlata, srebra, kože ili tekstila mogu po želji nanizati mali privjesci, koji će odgovarati senzibilitetu ili ukusu osobe kojoj je narukvica namijenjena, toplo je prihvaćen diljem svijeta. U tom razdoblju Pandora otvara i svoje prve prodavaonice izvan matičnog tržišta, i to na velikim i prosperitetnim tržištima – Sjedinjenim Američkim Državama (2003), Njemačkoj i Australiji (2004).

Drugi razlog za uspjeh

Iako se u Pandori proizvodi ručno dorađen luksuzni nakit, najčešće izrađen od 14-karatnog zlata, sterling srebra i dragog kamenja, ono što ga izdvaja od drugih poznatih svjetskih proizvođača jeste cijena. Cjenovna je pristupačnost zapravo jedna od karata na koju Pandora igra.
Tvrtka je, s druge strane, ovu strategiju mogla "priuštiti" samim tim što je proizvodnju još od 1989. smjestila na Tajland, gdje su, ne treba zaboraviti, cijena rada i troškovi poslovanja bili neusporedivo niži. Tvrtka u Bangkoku, inače, ima čak šest proizvodnih pogona u kojima radi oko 10.000 ljudi.
Za sljedeću godinu već planiraju povećanje kapaciteta – do listopada 2016. trebali bi otvoriti još jednu tvornicu koja će se prostirati na 12.000 četvornih metara te u kojoj bi se, isprva, zaposlilo 1.000 radnika, a zatim, u 2017. i do 5.000 ljudi.

Pandorin se nakit prodaje u zlatarnicama i trgovinama i diljem ove regije. U Hrvatskoj, Pandora ima 24 prodajna mjesta, od toga dvije franšizne mono-brand trgovine Pandora Concept Store, obje u Zagrebu.

Izvor: Les Echos de la Franchise
Priredila: N.B.