Franšizom osvajaju nova tržišta

Tim Hortons i Burger King od prosinca 2014. nalaze se u vlasništvu tvrtke Restaurant Brands International. Spajanjem ova dva branda stvoren je treći po veličini lanac u sektoru brze hrane u svijetu.
Ponedjeljak
23.11.2015
Tim Hortons, najpoznatiji kanadski lanac brze usluge, namjerava ubrzati tempo širenja te predstaviti brand na novim tržištima.
 

Iako ima više od 3.500 restorana u Kanadi, više od 850 u Sjedinjenim Državama i oko 80 u zemljama Perzijskog zaljeva, Tim Hortons još uvijek nije poznat brand u svijetu. Matična tvrtka ovog lanca, Restaurant Brands International (RBI) od ove godine namjerava to promijeniti i ubrzati širenje i na tržištima izvan Kanade. Pred tvrtkom, kako kaže izvršni direktor Daniel Schwarz, ne stoji jednostavan zadatak – svjesni su da samo podizanje svijesti o brandu može trajati godinama. Međutim, ono što tvrtku ohrabruje predstaviti koncept svijetu, ponajviše je posljedica – dobrog iskustva.

Kada se Tim Hortons prije nekoliko godina pojavio na tržištima Bliskog istoka, brand je lokalnom stanovništvu bio gotovo nepoznat. Sam koncept, kvaliteta proizvoda te usluge, napominje Schwarz, zaslužni su za to što se lanac za samo nekoliko godina pozicionirao uz mnogo poznatije brandove.

Tim Hortons je, inače, poznat po svojoj ponudi kava i krafni. Nije ni čudo, budući da su prvi lokali, iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, jedino i nudili ova dva proizvoda. Danas, Tim Hortons, slično konceptima ove vrste (američki Dunkin’ Donuts ili Starbucks) ima mnogo širi i raznovrsniji meni koji uključuje i peciva, kolače, sendviče, juhe...

Drugi, ne manje bitan faktor optimizma koji potiče ekspanziju na novim tržištima, također je zasnovan na dobrom iskustvu. U tvrtki su se, naime, odlučili za strategiju razvoja putem franšizinga, što znači da će na novim tržištima tražiti lokalne partnere – primatelje master franšize – koji će biti zaduženi i za pozicioniranje branda i razvoj mreže restorana. Franšizing, kao poželjan model širenja, nametnuo se i zbog toga što je ovaj model poslovanja donio odlične rezultate lancu koji se također nalazi u vlasništvu tvrtke RBI – svjetski poznatim restoranima brze hrane Burger King.

Kako je nedavno najavljeno, tvrtka već pregovara s nekolicinom potencijalnih primatelja franšize. U listopadu sklopila je dogovor i sa novim partnerom iz Sjedinjenih Američkih Država, a prema tom sporazumu, u narednih 10 godina bit će otvoreno više od 150 Tim Hortons restorana u širem području Cincinnatija.

Tim Hortons i Burger King od prosinca 2014. nalaze se u vlasništvu tvrtke Restaurant Brands International. Spajanjem ova dva branda stvoren je treći po veličini lanac u sektoru brze hrane u svijetu.