Petak
15.01.2016
Da su se prehrambene navike potrošača promijenile, osjetili su skoro svi lanci "brze hrane". McDonald’sov odgovor na to bit će – novi tip restorana.
 

Da će se i McDonald's morati mijenjati, znali su u tvrtki već dosta dugo, a posebno nakon dvije posljednje godine u kojima se lanac suočio s konstantnim padom prodaje i prometa, prije svega u Americi i Aziji. Globalna manija za zdravom prehranom i gastronomski koncepti koji svoje menije prave sukladno novim potrebama potrošača, samo su dodatno pojačali tjeskobu među klasičnim brandovima "brze hrane". McDonald's se, međutim, posljednjih godinu dana – otkako je na čelu tvrtke Steve Easterbrook – istinski bori vratiti dio tržišnog kolača. Inovacije i koncepti koje je uvodio i testirao u različitim zemljama, pokazale su da američki div zaista želi to i ostati.

IMG:2596:

© McDonald’s

U lipnju prošle godine, recimo, četiri franšizna restorana u Francuskoj, bez velike pompe, isprobali su uvođenje "gurmanskog", sočnijeg i bogatijeg burgera (McGourment), skupa s uvođenjem usluge konobara –ono što se u McDonald'su obično ne očekuje. Na isti način, prvi bio burger, napravljen od mesa provjerenog podrijetla i kvalitete, uveden je u Njemačkoj u rujnu prošle godine. Međutim, koncept restorana koji je otvoren u Hong Kongu u prosincu 2015. najpotpunije oslikava težnju lanca ka "modernom i progresivnom" konceptu.

Što se promijenilo?

"McDonald's Next" – brand je pod kojim je osvanuo novi restoran u Hong Kongu. Na prvi pogled, sve se promijenilo. Umjesto žarke crvene i žute, zaštitnim znacima McDonald'sa, prostorom vladaju srebrna i crna, djelomično i zbog toga što je skoro sve napravljano od drveta, stakla i nehrđajućeg čelika. Dizajn je "sveden", industrijski, osvjetljenje – ambijentalno. U srcu restorana nalaze se otvorena kuhinja i bar sa salatama –najznačajnija novina, koja bi trebala privući goste gladne svježih i zdravih obroka, budući da u temelju salata ulazi i jedna od tzv. "supernamirnica" – quinoa.

IMG:5723:

© McDonald’s

I to nije sve. Nakon šest sati popodne, McDonald's Next uvodi i usluživanje za stolom, te ponudu vrhunskih kava. Prve reakcije mušterija su pozitivne, iako za nove stavke u ponudi moraju platiti nešto više od uobičajenog. No, novi McDonald's, prema njihovim riječima, ima ugodniju atmosferu i više podsjeća na kafić, nego na klasične restorane ovog lanca.

I u tehničkim inovacijama ovaj restoran daje primjer. Interaktivni terminal za narudžbu i besplatan WiFi, istina, danas ima veliki broj McDonald'sovih restorana diljem svijeta, međutim, restoran u Hong Kongu ima terminale s punjačima za telefone i druge uređaje.

Što se nije promijenilo?

Za sve istinske ljubitelje McDonald'sa, najbitnije je da su svi obroci sa klasičnog menija, uključujući i dobro poznati Big Mac s pomfrijem, i dalje u ponudi.