22.01.2016

Biznis za neumorne

Franšizni sustav Surf’n’Fries već treću godinu posluje na austrijskom tržištu. Kako je sve počelo i što je postigao do sad, govori primatelj franšize Lukas Lenzinger.

Lukas Lenzinger je za franšizni sustav Surf'n'Fries saznao sasvim slučajno, tijekom odmora u Hrvatskoj  na plaži u Zrću na pokretnom kisoku Surf'n'Fries-a svakoga je dana, kako kaže, kupovao bar jedan obrok.
– Postao sam veliki ljubitelj njihovog pakiranja. Sosevi odvojeni od pomfrija zapravo je nešto što sam oduvijek želio, ali je tako nešto bilo teško pronaći. Zaista mi se svidio koncept i budući da je Surf'n'Fries cool i mlad brand, pomislio sam da može uspjeti bilo gdje  kaže Lenzinger.

Lukas Lenzinger Fot. L.Lenzinger

Kada se daje franšiza za neku drugu zemlju, svaki bi sustav trebao biti spreman poslušati sugestije primatelja franšize i usvojiti određene stvari kako bi se zadovoljile navike lokalnih potrošača. U Surf’n’Fries-u toga su svjesni od samog početka, te mi, svakako, konceptu u Austriji dajemo osobni pečat.

Oduvijek je želio osnovati svoju tvrtku, a gastronomija je bila oblast u kojoj je želio raditi. – Kad sam se vratio u Beč, nije prošla niti jedna nedelja da nisam razmišljao o Surf'n'Fries. Početkom 2013. pozvao sam Andriju Čolaka, jednog od vlasnika, kako bih prikupio više detalja o mogućnosti uzimanja franšize za Austriju – priča Lenzinger kako je sve počelo.

Danas, Lenzinger ima dva mobilna objekta, a tržište pokriva tako što posjećuje sve veće festivale u Austriji.

Prije nego je postao primatelj franšize, Lukas Lenzinger je radio kao samozaposleni promoter raznih događaja koje je organizirao po bečkim noćnim klubovima. – Drago mi je što sam uzeo franšizu, jer kad god mi je potrebna potpora, mogu se obratiti davateljima franšize, na čemu sam veoma zahvalan – kaže on.

Surf'n'Fries, Vijetnam

Foto: Surf'n'Fries Mobile

Kao prednost ovog sustava ističe i to što postoji dvosmjerna komunikacija. S jedne strane, uvijek dobije odgovarajući savjet od davatelja franšize, ali se isto tako ne ustručava i sam sugerirati određene stvari kada je riječ o tržištu na kojem djeluje. – Svaki franšizni sustav razvija svoje "povjerljive informacije" i proizvode. Često mijenjanje toga uništilo bi suštinu, no, kada se daje franšiza za neku drugu zemlju, svaki bi sustav trebao biti spreman poslušati sugestije primatelja franšize i usvojiti određene stvari kako bi se zadovoljile navike lokalnih potrošača. U Surf'n'Fries-u toga su svjesni od samog početka, te mi, svakako, konceptu u Austriji dajemo osobni pečat. Andrija i Denis svjesni su da mi najbolje poznajemo navike Austrijanaca i dozvoljavaju nam da koncept, u ​​tom smislu, prilagodimo. Do sada se nikada nije dogodilo da su bili nezadovoljni našim odlukama – kaže Lenzinger.

Prosječnom Austrijancu je, prema njegovim riječima, potrebno određeno vrijeme za nove stvari i moraju ih na neki način istražiti više puta. – Uslužili smo na desetke tisuća potrošača, međutim, nije nam se dogodilo da netko nije bio oduševljen Surf'n'Fries pakiranjem i proizvodima – ističe on.

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank