Lijekovi na crpkama i u supermarketima

Energetskim pasošima predviđeno je osam razreda, od A plus do G, s tim što je A plus najveća energetska efikasnost, odnosno najmanja potrošnja energije po kvadratnom metru, a za nove zgrade predviđeno je da najniža kategorija može da bude C
Srijeda
26.02.2014
Makedonsko Ministarstvo zdravlja objavilo je nedavno popis lijekova koji će se moći prodavati i u supermarketima i na benzinskim crpkama. Pooštrava se konkurencija ljekarnama.
 

Makedonsko Ministarstvo zdravstva omogućilo je da se jedan broj lijekova, pored ljekarna, sada prodaje i na benzinskim crpkama i u supermarketima. Na popisu lijekova, koji se tako mogu prodavati, nalaze se sve vrste analgetika, lijekovi za reumatska oboljenja, vitamini i antipiretici. Na popisu se ukupno nalazi 108 vrsta lijekova. Ove lijekove bez recepta mogu kupovati osobe starije od 12 godina.

Makedonsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je ovakva odluka donesena kako bi se, prije svega, omogućila veća dostupnost lijekova u slabije naseljenim krajevima i manjim mjestima. Izmjene i dopune Zakona kojima je uvedena ova novina i definiran popis lijekova stupile su na snagu polovinom veljače. Zainteresirani trgovci (firme registrirane za prodaju naftnih derivata i maloprodaju) dužne su prethodno s Ministarstvom sklopiti ugovore o prodaji lijekova.