Recept za obiteljski biznis
Tadija Ranković je poduzetnik duže od dvadeset godina, a prije petnaestak godina u Banatskom je Karlovcu otvorio pizzeriju "Pizza Company". Naime, osim što ima pizzeriju, ovaj šezdesetogodišnjak proizvodi i tijesto koje distribuira drugim pizzerijama.
– Pokušavao sam u početku pronaći nekoga tko bi pravio tijesto za moju pizzeriju. Međutim, kvaliteta nije bila zadovoljavajuća. Onda sam, igrom slučaja, od jedne Talijanke dobio recepturu koju koristimo i danas, a tajna je u dugom miješenju te premiješavanju tijesta. Danas sam ponosan kada mi dođe omladina iz Italije i kaže da tako dobru pizzu nigdje nisu jeli. Našim tijestom trenutačno opskrbljujemo nekoliko pizzerija u Srbiji. Pogodnost je što je tijesto smrznuto, a rok trajanja je godinu dana, pa se ne mora naručivati svakodnevno. Usto, jedna od najvažnijih sastojaka pizze jest sir, a mi dugi niz godina surađujemo s dobaljačem koji ima jedan od najkvalitetnijih sireva za pizzu na tržištu – kaže Ranković.
Osim što je, kako kaže, našao idealnu recepturu za tijesto, Ranković je sam osmislio i pećnicu. – Za dobru pizzu ključne su tri stvari: kvalitetno tijesto, dobra peć te da onaj tko pravi pizzu – zna da je napravi. Ništa od toga nije jednostavno. Zato sam osmislio i dizajnirao pizza-peć te tako uspio otkloniti neke nedostatke postojećih peći za pizzu. Osnovno je da ne troši mnogo struje te da brzo peče – objašnjava Ranković.
Pošto posjeduje sva tri "sastojka" neophodna za dobru pizzu – tijesto, peć i znanje – odlučio je svoj poslovni koncept ponuditi i drugima kroz partnerski sustav. – Ljudima koji su zainteresirani otvoriti pizzeriju nudimo besplatno peć na korištenje, a njihova bi obveza bila naručivati tijesto od nas. Zatim, organiziramo obuku u trajanju od sedam dana u Banatskom Karlovcu. Mi bismo im osigurali smještaj i hranu, ali pošto obuka ipak iziskuje određene troškove, ona se naplaćuje – kaže Ranković.
S druge strane, poduzetnici koji već imaju pizzerije dobivaju mogućnost od njega samo naručivati tijesto za pizzu.
Iako je pizza osnovni proizvod, u pizzeriji u Banatskom Karlovcu nudi se još tridesetak vrsta proizvoda –domaće kiflice, baklave, nekoliko vrsta kolača. – Imamo jedinstven program, proizvodi su rađeni po domaćoj recepturi i bez aditiva. Partneri bi mogli preuzeti cjelokupan ili dio asortimana, ovisno o procjeni što bi se na tom tržištu dobro prodavalo. Prenijeli bismo im naše recepture, ali bi ih se doista morali i pridržavati ukoliko žele dobiti istu kvalitetu proizvoda – napominje Ranković.
Što se tiče vrsta pizza koje bi se našle na meniju, Ranković kaže da to ovisi o samom tržištu. – Kod nas, u Banatskom Karlovcu, najviše se prodaje capricciosa. Partner bi, međutim, mogao ponuditi ono što bi najbolje išlo na tržištu, ovisno i o kupovnoj moći građana u tom mjestu. Tu ga apsolutno ne ograničavamo u kreativnosti – kaže on.
Njegova pizzerija ima 25m2 s tri sjedeća stola te je to preporuka i budućim partnerima. – Za opremanje lokala kakav je naš, nije potrebno više od tri do četiri tisuće eura, a ukoliko bi on bio skromnije opremljen, onda su i ulaganja manja – kaže Ranković i dodaje da je za početak potrebno dvoje zaposlenika.
Pizzeriju smatra dobrim obiteljskim biznisom koji se može pokrenuti s malom investicijom. Kao dokaz, navodi da radi 15 godina u mjestu od svega šest tisuća stanovnika, uz konkurenciju još jedne pizzerije, dvije pekare koje također nude svoje pizze te jednog lokala brze hrane. – Za ovako malo mjesto, konkurencija jeste jaka, ali mi nudimo vrhunsku kvalitetu i cjenovno povoljan proizvod – objašnjava Ranković.
pročitajte članke
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Najčitanije
Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Željela se posvetiti edukaciji djece i pri tom graditi vlastiti poduzetnički put. Ines Slunjski napustila je posao u državnom sustavu, uzela franšizu i donijela u Varaždin dva edukativna programa – Malac Genijalac i Edukido.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Trgovina odjeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspjeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj trgovini, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merchandising - vještina izlaganja i pozicioniranja robe.
Popularno na forumu
Sa terena do franšize
Don’t be deceived by different testimonies online that is most likely wrong. I have made use of several LOVE SPELL CASTER options that got me disappointed at the end of the...
Sa terena do franšize
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Investirati u razvoj franšize
Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona...
Sa terena do franšize
I got my already programmed and blanked ATM card to withdraw the maximum of $1,000 daily for a maximum of 20 days. I am so happy about this because i got mine last week and I...
Sa terena do franšize
POZDRAVLJAM VAS SVE U IME GOSPODNJE, ŽELIM DA ZNATE DA VAS NIKADA NE MOGU ZVESTI POGREŠNO... DOBIO SAM ZAJAM OD 25,000 EURA SA 3% KAMATE OD PRAVOG ZAJMODAVCA. ON SE TAKOĐER...
Investirati u razvoj franšize
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...
Pizza Hut stiže u Hrvatsku
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao...