Kada se odlučite hraniti zdravo, nemate previše izbora. Vjerujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo ponuditi izbor, pokazati da hrana može biti i ukusna i zdrava.
Četvrtak
19.01.2017
Kako su i zašto odlučili svoja dobra iskustva s prijesnom te veganskom hranom podijeliti s drugima, otkriva Roxana Petre, vlasnica koncepta Raw Vegan iz Bukurešta
 

U današnje vrijeme, kada se skoro na svakom uglu može pronaći pekara, kiosk s brzom hranom, slastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je "sanjati i imati mnogo hrabrosti". Tako barem kažu sestre Roxana i Vilarina Petre iz Rumunjske, koje su se u jesen 2015. osmelile te u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne za "učenje u hodu". Što su postigle do sada, a što vide kao adut za budućnost, reći će nam Roxana Petre.

Što vas je potaknulo prihvatiti sirovu i vegansku prehranu?

Život je za nas dvije, sestre i prijateljice, protjecao predvidljivim, uobičajenim ritmom. Obje smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za što drugo, i poput većine, hranile se "u hodu", ne misleći mnogo o tome što jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile promijeniti prehranu, počele smo istraživati i, eto, otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da ljepota ovakve prehrane nije samo u novim okusima, već i u dobrom osjećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.

Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba zadržati samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, te danas imamo mali, odabrani tim koji vjeruje u to što radimo...

Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?

Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmjenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svježih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smijeh). S nama zajedno rade i dvije "šefice" Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dvije žene s najviše iskustva u pripremi prijesne i veganske hrane u Rumunjskoj. Joie de vivre, strast za novim okusima te kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuvjetno svidi, izlazi pred naše mušterije.

Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – juhe, salate, pite, hladna predjela, tjestenine, peciva, sokove, kolače, a sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po narudžbi, kako bi bilo svježe i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvijek imamo i "specijalitet dana", koji se nudi po povoljnoj cijeni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata prije događaja.

Pored toga što nudimo prijesne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s intolerancijom na gluten, te im znači ako mogu brzo i bez muke doći do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.

IMG:7775:

Bistro Raw Vegan – fotograf Andrei Stama

Kako će se dalje razvijati koncept?

Za sada imamo online bistro te mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo prije svega take away koncept, ali, kao što sam spomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski dio, s mjestima za sjedenje, jer bi na taj način stvorili "zaokružen" i inspirativan kutak za naše kupce.

Počeli ste razmišljati i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model suradnje i razvoja?

Pošli smo od toga da, kada se odlučite hraniti zdravo, nemate previše izbora. Vjerujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo ponuditi izbor, pokazati da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima diljem Rumunjske. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj bismo fazi željeli pronaći franšizne partnere u većim gradovima, poput Temišvara, Cluja, Brašova, Arada... No, ako bude zainteresiranih za Bukurešt, ne isključujemo ni tu mogućnost.