Edukacija koja unosi razliku

Franšiza edukuje IT stručnjake
Franšiza edukuje IT stručnjake / Poželjni primatelji Coders Lab franšize jesu tvrtke koje se bave edukacijom, zapošljavanjem, upravljanjem ljudskim resursima
Četvrtak
13.06.2019
Coders Lab je mnogo više od škole programiranja. Polaznici dobivaju priliku promijeniti svoj profesionalni put, a poduzetni ljudi, šansu pokrenuti biznis u perspektivnoj branši.
 

Kada su 2013. otvorili prvi coding bootcamp, koji je zamišljen kao dvomjesečni intenzivni tečaj programiranja, poljski je sustav Coders Lab na umu imao samo jedno – brzo i efikasno odgovoriti na goruću potrebu tržišta rada za IT stručnjacima. – Tradicionalni obrazovni sustav nije pratio inovacije koje su transformirale IT sektor u posljednjih deset godina, a zbog njegove nefleksibilnosti ispostavilo se da ne može niti pratiti brze promjene. I danas vam je potrebno od tri do pet godina studija kako biste stekli diplomu iz informatike ili programiranja, što opet ne uključuje najnovija znanja iz ovog područja – kaže Grzegorz Morawski, franšizni menadžer Coders Laba.

Međutim, Coders Lab ne nudi svojim polaznicima samo tečajeve programiranja, već stvarnu i pravu priliku za promijeniti vlastiti put te zakoračiti u perspektivno područje – razvoj softvera. Više od  80% naših polaznika uspjeva u tome, i to u prva tri mjeseca nakon završetka tečaja – objašnjava Morawski.

Po tome se Coders Lab razlikuje od drugih strukovnih škola. U Coders Labu, proces učenja i prrijenosa znanja orijentirani su na to da polaznik savlada praktične i konkretne vještine, tako da se odmah po završetku bootcampa može zaposliti kao programer. Ne radi se toliko o dobivanju certifikata koliko o projektima na kojima je student radio tijekom tečaja. Ovo su, zapravo, „najopipljiviji“ efekti pohađanja škole programiranja, neposredan dokaz o vještinama i znanjima kandidata koji se može dati na uvid budućim poslodavcima.
Nikad nismo vjerovali u filozofiju „obuči ljude i pusti ih da idu vlastitim putem“. Upravo iz tog smo razloga razvili dodatni program Career Lab, kako bismo našim studentima pomogli pronaći posao posle pohađanja tečaja. Učimo ih kako pripremiti portfelj projekata, kako napisati CV, kako se ponašati tijekom intervjua za posao. Pored svega, imamo i mrežu od 300 partnerskih tvrtki kojima možemo preporučiti naše studente – objašnjava Morawski te dodaje da je upravo ovakvim pristupom Coders Lab napravio „malu revoluciju“ na tržištu Poljske i vrlo brzo razvio mrežu vlastitih škola programiranja širom države. Iskustva polaznika to najbolje potvrđuju...

Iz vojske u IT

Prije upisa na tečaj programiranja u Coders Labu, Karol Sobieraj je dvije godine radio kao profesionalni vojnik. Ispostavilo se da je to posao koji nije nudio mnogo prilika za napredovanje, a uključivao je i mnogo rutine. U jednom je trenutku odlučio da se nešto mora promijeniti. – Nikad nisam zamišljao sebe u IT industriji. Međutim, ispostavilo se da za tečaj Junior Manual Tester ne treba nikakvo iskustvo ili posebno obrazovanje. Odlučio sam pokušati  s tim – prisjeća se Karol Sobieraj.

Tečaj za Manual Testera u Coders Labu traje dva tjedna, ali podrazumijeva i mnogo prekovremenog rada. Obuka je bila intenzivna, no – što je najvažnije – usmjerena na razvoj praktičnih vještina, dok je teorijski dio bio sveden na neophodni minimum.

Trenutno radim za jednu međunarodnu telekomunikacijsku tvrtku kao Software Tester. Posao sam našao 10 dana nakon završetka tečaja – kaže Karol Sobieraj. – Ne treba se bojati promjena, one su sastavni dio našeg života. Samo trebate vjerovati u sebe i raditi... bit će da sam ja najbolji primjer za to – kaže Sobieraj.

IT kao inspiracija

Ula Duda se „zaljubila“ u programiranje još dok je radila kao projektni menadžer u uredu za izradu tehničke dokumentacije. – Uglavnom smo radili za tvrtke iz energetskog sektora, ali bilo je tu i IT projekata. Radila sam uglavnom poslovne analize internih sustava upravljanja. U jednom sam trenutku ove sustave počela promatrati okom programera te se zapitala kako bi ideje trebalo tehnički provesti. Tada sam zaključila da bi mi profesija programera u potpunosti odgovarala – prisjeća se Ula Duda.

U početku uopće nije znala kojom bi tehnikom programiranja trebala ovladati. – Doista sam uživala u stvaranju i učincima svog rada, tako da sam pokušala napraviti front-end u tri-četiri mjeseca. No, nisam bila zadovoljna rezultatima, dešavalo mi se da neke probleme rješavam i po sedam dana – kaže Ula Duda. – Jedna moja prijateljica, koja je završila tečaj u Coders Lab, predložila mi je da upišem njihov bootcamp. Ona je bila prezadovoljna, tako da nisam oklijevala – objašnjava Duda.

Atmosfera je na tečaju bila inspirativna od prvog trena, kaže ona. Svi su polaznici bili iznimno motivirani za učenje i rad, a njoj se posebno svidjela konciznost te precizne smjernice koje je dobivala od predavača. – Ne samo što nam se nudilo ogromno znanje, već sam, povrh svega, tačno znala što trebam radim i kojim pravcem trebam ići. Da sam nastavila učiti sama – bez obzira na materijal koji se može pronaći na internetu – ne bih mogla ovladati nijednom vještinom brzo i kvalitetno kao u Coders Labu – kaže Ula Duda. – Moj budući poslodavac prisustvovao je prezentaciji finalnog projekta moje grupe. Projekt mu se toliko svidio da me je već sljedećeg tjedna pozvao u svoj tim – ističe Duda.

Prilika i za poduzetne

Osim toga što je postao cjenjena škola programiranja, Coders Lab je i dobra poslovna prilika. Od prošle godine, ovaj poljski sustav daje i franšizu, a prvi internacionalni ugovor potpisan je za teritorij Rumunjske. Primatelj franšize postala je rumunjska tvrtka eJobs, najveća online platforma za zapošljavanje. 

Franšizne partnere Coders Lab traži i u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Kao davatelj franšize, Coders Lab će osigurati sav menadžerski i marketinški alat koji će primatelju franšize omogućiti nesmetano pokretanje škole programiranja. Primatelju je na raspolaganju i cjelokupan korporativni know-how te najsuvremeniji administrativni softveri i procesi. Njegova glavna zadaća bit će formiranje tima koji će biti zadužen za svakodnevno poslovanje, ali i upošljavanje predavača koji će držati tečajeve. – Naš koncept savršena je prilika za tvrtke koje žele proširiti postojeći portfelj te uvećati prihode to su prije svega tvrtke koje se bave edukacijom, zapošljavanjem, upravljanjem ljudskim resursima – kaže Morawski.

Coders Lab je franšiza koja ne zahtijeva mnogo ulaganja, budući da su troškovi otvaranja škole svedeni na minimum. – Najveći je trošak za ulaznu naknadu, tj. za kupnju licence, ali tu treba dodati i troškove putovanja i smještaja partnera i osoblja tijekom obuke, kao i prijevod nastavnog i marketinškog materijala. Ne treba mnogo ulagati u opremanje i uređenje škole, jer polaznici obično koriste svoja računala, dok se namještaj i ostala oprema sastoje od stolova, stolica, televizora ili projektora. Također, ne inzistiramo na uniformnom dizajnu – kaže Morawski. 

Ulazna franšizna naknada za Coders Lab je 20.000 eura, koja pokriva kupnju ekskluzivnih prava na cjelokupno znanje, know-how i podršku u svim područjima poslovanja. Osim ove naknade, partner plaća i izradu internetske stranice, a troškovi prevođenja kurikuluma mogu se rasporediti na duži rok.


Popularno na forumu