I Latvija dobiva portal o franšizingu

Portal FranchiseINFO.lv objavljivat će vijesti, intervjue, uspješne poslovne priče te analize tržišta franšiza u Latviji
Utorak
24.01.2017
Latvija nije veliko tržište, ali to ne utječe na stupanj razvoja te broj franšiznih sustava. Kako tržište franšiza „diše” u ovoj baltičkoj zemlji, od sada prati i specijalizirani portal FranchiseINFO.lv.
 

Internacionalna kompanija PROFIT system, specijalizirana za oblast franšizinga, upravo je pokrenula još jedan portal – FranchiseINFO.lv, posvećen tržištu te ponudi franšiza u Latviji. Po modelu ostalih Franchising portala iz PROFIT system grupe, i latvijski će promovirati franšizing kao jedan od najsigurnijih načina za pokretanje, razvoj i širenje poslovanja.
S manje od dva milijuna stanovnika, ova baltička zemlja možda nije veliko tržište, ali se, suprotno očekivanom, može pohvaliti velikim brojem dokazanih franšiznih sustava. – Tržište franšiza u Latviji ubrzano raste. Svake se godine pojavljuju novi brandovi. Snažnu poziciju na tržištu već drže neka od najvećih svjetskih franšiznih imena – McDonald’s, KFC, Subway, Hilton, Radisson, AccorHotels. S druge strane, i mnogi se latvijski sustavi šire u inozemstvu – kaže Juris Roganovs, osnivač portala FranchiseINFO.lv.

Najveći uspjeh izvan granica matičnog tržišta postigao je brand Stenders. Ovaj je lanac trgovina prirodne kozmetike osnovan 2001. godine u Rigi. Danas, pod brandom Stenders djeluje oko 250 trgovina u Europi i Aziji, a jedno je vrijeme, prodajna mjesta imao i u Hrvatskoj te Sloveniji. Investicija potrebna za pokretanje ovog koncepta iznosi oko 70.000 eura, međutim, iznos varira ovisno o tržištu.

Drugi latvijski franšizni koncept koji uživa veliku popularnost, razvija se pod brandom Narvesen. Brand je danas u vlasništvu norveške kompanije Reitan Convenience, no, nastao je 1997. u Rigi. Pod ovim imenom u Latviji trenutačno radi 248 malih dućana te kioska koji prodaju pecivo, kavu, brzu hranu, piće i novine. Sustav djeluje tako što primatelj franšize ima jedino troškove vezane za obuku (oko 2.000 eura), dok davatelj franšize nabavlja svu robu, koja ostaje u njegovom vlasništvu.

Razvoj ovih i drugih franšiznih sustava koji posluju u Latviji pratit će od sada portal FranchiseINFO.lv. Izdavač portala je kompanija Francity, dio PROFIT system grupe. Na čelu kompanije je Juris Roganovs, menadžer s velikim iskustvom iz oblasti franšizinga te franšiznog konzaltinga.

PROFIT system je najveća konzultantska kuća iz oblasti franšizinga u Središnjoj i Istočnoj Europi. Sjedište kompanije je u Poljskoj, a kompanije kćeri te medije (portale i magazine) posvećene franšizingu ima i u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini, Mađarskoj, Rumunjskoj, kao i Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.