19.08.2014

Farma budućnosti

Japanski elektronički gigant Panasonic razvio je rješenje za optimalno uzgajanje povrća u zatvorenom prostoru. Sa prvim isporukama svježeg povrća, razmišljaju i o franšizi.

U lanac japanskih restorana Ootoya stigla je prva komercijalna pošiljka svježeg povrća uzgojenog na eksperimentalnoj farmi u Singapuru. Ova je farma izgrađena u zatvorenom prostoru, zauzima površinu od 248 četvornih metara i nalazi se u jednoj od industrijskih zona u Singapuru. Ono što ju, pak, svrstava u "rješenja za budućnost" jest i to što ne ovisi o vanjskim - vremenskim ili klimatskim utjecajima. Osim toga, kako kažu njeni tvorci, lako može nadomjestiti nedostatak obradivog zemljišta te izaći u susret povećanoj potražnji za kvalitetnom hranom. 

Fot. Panasonic

Farma, kakvu je izgradila tvrtka Panasonic Factory Solutions Asia Pacific, mogla bi biti jedno od dobrih rješenja za mala područja ili države koje su govoto u potpunosti ovisne o uvozu hrane.

Ovu neobičnu farmu "in vitro" izgradila je u listopadu 2013. čuvena japanska tvrtka Panasonic - ime koje smo prije svega navikli vidjeti na televizorima, kamerama i drugim kućanskim aparatima. U svijetu tehnoloških divova, međutim, ovo nije neobična simbioza. Većina IT korporacija, ima posebne jedinice (divizije) koje rade na razvoju novih tehnologija i inovativnih rješenja, a pokrivaju područja od ekologije, preko medicine do poljoprivrede. Farme ovog tipa ima i Fujitsu, koji uzgaja salatu u svom postrojenju u pokrajini Fukushima, kao i Sharp - koji uzgaja jagode na zatvorenoj farmi u Dubaiju. 

Za sada se na Panasonicovoj frami u Singapuru proizvodi 10 vrsti povrća, između ostalog - zelena salata, rotkvice i cherry rajčice. Svi uvjeti uzgoja su kontrlolisani i optimizirani, a korištenjem LED rasvjete omogućuje se dva puta brže zrenje povrća. S postojećim kapacitetom, na farmi se može proizvesti 3,6 tona povrća godišnje. 

Zanimljivo je da Panasonic u budućnosti planira razviti i franšizni model za farme povrća. Prve franšize tvrtka namjerava izgraditi u Indoneziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Podijeli članak

Komentariraj na forumu

0

želite više?

newsletter Franchising.hr

If you see this, leave this form field blank