Farma, kakvu je izgradila tvrtka Panasonic Factory Solutions Asia Pacific, mogla bi biti jedno od dobrih rješenja za mala područja ili države koje su govoto u potpunosti ovisne o uvozu hrane.
Utorak
19.08.2014
Japanski elektronički gigant Panasonic razvio je rješenje za optimalno uzgajanje povrća u zatvorenom prostoru. Sa prvim isporukama svježeg povrća, razmišljaju i o franšizi.
 

U lanac japanskih restorana Ootoya stigla je prva komercijalna pošiljka svježeg povrća uzgojenog na eksperimentalnoj farmi u Singapuru. Ova je farma izgrađena u zatvorenom prostoru, zauzima površinu od 248 četvornih metara i nalazi se u jednoj od industrijskih zona u Singapuru. Ono što ju, pak, svrstava u "rješenja za budućnost" jest i to što ne ovisi o vanjskim - vremenskim ili klimatskim utjecajima. Osim toga, kako kažu njeni tvorci, lako može nadomjestiti nedostatak obradivog zemljišta te izaći u susret povećanoj potražnji za kvalitetnom hranom. 

Ovu neobičnu farmu "in vitro" izgradila je u listopadu 2013. čuvena japanska tvrtka Panasonic - ime koje smo prije svega navikli vidjeti na televizorima, kamerama i drugim kućanskim aparatima. U svijetu tehnoloških divova, međutim, ovo nije neobična simbioza. Većina IT korporacija, ima posebne jedinice (divizije) koje rade na razvoju novih tehnologija i inovativnih rješenja, a pokrivaju područja od ekologije, preko medicine do poljoprivrede. Farme ovog tipa ima i Fujitsu, koji uzgaja salatu u svom postrojenju u pokrajini Fukushima, kao i Sharp - koji uzgaja jagode na zatvorenoj farmi u Dubaiju. 

Za sada se na Panasonicovoj frami u Singapuru proizvodi 10 vrsti povrća, između ostalog - zelena salata, rotkvice i cherry rajčice. Svi uvjeti uzgoja su kontrlolisani i optimizirani, a korištenjem LED rasvjete omogućuje se dva puta brže zrenje povrća. S postojećim kapacitetom, na farmi se može proizvesti 3,6 tona povrća godišnje. 

Zanimljivo je da Panasonic u budućnosti planira razviti i franšizni model za farme povrća. Prve franšize tvrtka namjerava izgraditi u Indoneziji, Tajlandu i Vijetnamu.