Prvi glazbeni centar Monkey Music otvoren je 1993. u Londonu. Pet godina kasnije koncept su počeli širiti kroz franšizu. Danas, 50 primatelja franšize radi diljem Britanije, a mnogi od njih u svom vlasništvu imaju po nekoliko Monkey Music centara.
Srijeda
11.02.2015
Angie Coates kreirala je glazbeni program Monkey Music za svoje prvo dijete, a onda odlučila znanje podijeli s drugima – izgradila je snažnu franšiznu mrežu u Velikoj Britaniji.
 

Mogli bismo reći da je franšiza Monkey Music u svijetu glazbe ono što je Helen Doron u podučavanju beba i male djece engleskom jeziku. Naime, Angie Coates, školovana glazbenica i profesorica, znala je da će slušanje glazbe pozitivno utjecati na razvoj njene prvorođene kćeri. Pošto nije našla adekvatne satove glazbe u svojoj okolini, sama je odlučila napisati glazbeni program koji bi stimulirao rani razvoj i proces učenja kod djece. Prvi polaznici škole, koja je otvorena u Londonu 1993, bili su njezina kćer i djeca njezinih prijatelja.

– Glazba utječe na sve aspekte razvoja kod djeteta – na njegove fizičke, psihičke, jezične i socijalne vještine, to jest, stimulira sveukupni proces učenja. Kao netko tko je podučavao malu djecu glazbi, to sam znala i prije nego što sam postala mama. Sva se djeca rađaju s osjećajem za glazbu i ako se taj osjećaj od najranijeg doba potiče, djeca kasnije lakše iskažu svoj glazbeni potencijal. Međutim, kao što sam rekla, utjecaj glazbe na vrlo malu djecu mnogo je dublji i to pokazuju brojna istraživanja. Pjevanje, sviranje i slušanje glazbe čine dobar temelj za sve aspekte učenja i razvoja – kaže Angie Coates na svojoj internetskoj stranici i dodaje da je njezino petero djece pohađalo Monkey Music.

Posao se brzo razvijao i, prema njenim riječima, mnogi su bili zainteresirani započeti isti biznis.

– Pitala sam tad svog brata pravnika što mogu učiniti ne bi li proširila poslovanje i on mi je odgovorio: franšizing – rekla je nedavno Coates u izjavi Bloombergu.

Prva franšiza otvorena je 1998, a danas diljem Velike Britanije radi 50 primatelja franšize. Oko 10.000 obitelji pohađa ove satove svaki tjedan. Koncept je, kako se navodi na službenoj web-stranici, prepoznat kao brand br.1 u području aktivnosti za predškolsku djecu, a 2004. postao je i član Britanske franšizne asocijacije.

Jeni Eastlake, jedna od korisnica franšize koja je otvorila tri centra, skoro je 10 godina radila kao učiteljica i koordinatorka za glazbu u osnovnoj školi. Uživala je svirati glasovir, no, nije imala formalno glazbeno obrazovanje. Međutim, kako sama kaže, oduvijek je voljela glazbu i željela u svojoj školi sudjelovati u glazbenim aktivnostima. – Monkey Music je za mene bila idealna prilika kojom bih spojila glazbu, predavanje i obiteljski život. O njima sam saznala iz jednog članka i stupila u kontakt s Angie. Poslije nekoliko oglednih radionica, bila sam oduševljena energijom i entuzijazmom učitelja – ističe ona.

Eastlake naglašava da joj je na raspolaganju i menadžerica zadužena za franšizing koja je uvijek raspoložena odgovoriti na sva pitanja i pomoći kada iskrsnu poteškoće u poslovanju. – Uvijek možemo naučiti nešto novo, što je vrlo važno ako želimo naše programe održati "svježim" – kaže ona.

Primaocima su na usluzi i drugi menadžeri iz sjedišta tvrtke, svatko u svojoj stručnoj oblasti: marketingu i PR-u, zaštiti djece, zdravlju i sigurnosti, edukaciji. Monkey Music Intranet konstantno se obnavlja informacijama neophodnim za unapređenje programa, materijalima za podučavanje i marketinškom literaturom. Na seminarima, lokalnim forumima i godišnjoj konferenciji, primatelji franšize mogu razmijeniti svoja iskustva.

Da bi postao primatelj ove franšize, kandidat treba voljeti raditi s malom djecom, gajiti istinsko zanimanje za glazbu, a ukoliko želi i sam biti predavač – imati potrebne glazbene kvalifikacije. Takođe treba biti pouzdan i dobar u komunikaciji sa ljudima, odlučan i sposoban motivirati druge kako posao bude rastao.

Val Stephenson, vlasnica tri franšizna centra, kaže da je joj je najveća inspiracija kada vidi kako njeni "majmunčići" razvijaju ne samo glazbene, već i socijalne vještine. – Uživam kad uhvatim trenutak u kojem su počeli svirati instrument tek onako, za sebe, kad se nasmiju svom omiljenom rekvizitu ili kad počnu ručicama mahati na glazbu. Ovaj posao zaista može oblikovati živote ove djece i samo saznanje da ste bili dio toga jeste privilegija – kaže ona.


Popularno na forumu