Novi će lanac u svom vlasništvu ili putem franšiza imati više od 5.500 hotela s 1,1 milijun soba u više od 100 zemalja diljem svijeta.
Srijeda
18.11.2015
Američki lanac hotela Marriott International objavio je da je postigao dogovor o kupnji konkurentskog lanca Starwood. Spajanjem, postat će to najveći hotelski lanac na svijetu.
 

Otkako je u travnju 2015. objelodanjeno da hotelski lanac Starwood traži kupca, među poželjnim partnerima našla su se mnoga zvučna imena – InterContinental, Wyndham, Hyatt, te nekoliko kineskih tvrtki. Starwood je, međutim, ovih dana – pomalo i neočekivano – dogovor sklopio s hotelskom grupom Marriott International. Kad se akvizicija okonča, sredinom 2016. godine, lanac će u svom vlasništvu ili putem franšiza imati više od 5.500 hotela s 1,1 milijun soba u više od 100 zemalja. Na taj će način nova tvrtka postati najveći hotelski lanac na svijetu.

Foto: { pranav } / Flickr; Marriott Hotel, San Diego

– Ono što nas je suštinski pokrenulo na ovu transakciju jeste rast – kaže Arne Sorenson, predsjednik i izvršni direktor hotelskog lanca Marriott International. – Sa ovim proširenjem klijenti će dobiti mnogo veći izbor brandova, vlasnici hotela i primatelji naših franšiza bolje rezultate poslovanja, grupacija povećanje broja jedinica, a dioničari dugoročniju vrijednost kapitala – dodaje on.

Marriott će izdvojiti 12,2 milijarde dolara za transakciju, no, računa da će, dugoročno, dobiti mnogo više. Ne samo što će proširiti svoju prisutnost u svijetu i pojačati konkurentnost na tržištu, Marriott očekuje da će kupnjom Starwooda uštedjeti 200 milijuna dolara godišnje. Pored toga, Starwoodov portfelj od 11 brandova, među kojima su W, Westin, St. Regis, Sheraton i Aloft, uključuje i nekoliko "lifestyle" hotelskih brandova koji posebno privlače mlađu populaciju gostiju – ciljnu skupinu koju Marriott uporno pokušava pridobiti.

U ovom trenutku, Marriott International posluje u 85 zemalja i ima više od 4.300 nekretnina u svom ili vlasništvu primatelja franšize. Vlasnik je 19 hotelskih brandova, među kojima su Ritz-Carlton, Bvlgari, JW Marriott, Renaissance Hotels, Courtyard, Residence Inn.


Popularno na forumu