Online oglašavanje u porastu

Četvrtak
21.08.2014
Jedan od četiri eura, koji se potroše na oglašavanje u Europi, utrošen je na online marketing, pokazuje izvješće IAB Europe Adex Benchmarka, načinjen u suradnji s IHS Technology. Online oglašavanje bilježi rast u Europi, pa i u Hrvatskoj.
 

Na online oglase u europskim zemljama potrošeno je 27,3 milijarde eura u 2013 godini, što je rast od 11,9 posto u odnosu na godinu dana ranije. Stope rasta ovog sektora su, kako se navodi u izvješću IAB Europe Adex Benchmark, impresivne budući da je ukupni rast bruto domaćeg proizvoda Europe iznosio 0,1 posto u istom razdoblju. Još je zanimljivije da je oglašavanje raslo samo u digitalnoj industriji zahvaljujući kojoj je cjelokupan sektor oglašavanja rastao 2,9 posto. Oglašavanje u drugim medijima zabilježilo je pad u 2013. od 8,3 posto, navodi se u pomenutom izvješću koji je na uvid poslat portalu Franchising.hr. 

Među liderima u potrošnji na online oglase je tržište Velike Britanije koje vrijedi 7,4 milijarde eura. Britanci su u ovom pogledi svakako izvan konkurencije jer je online tržište u Velikoj Britaniji već premašilo vrijednost oglašavanja u tradicionalnim medijima - televiziji, novinama i radiju. 

Već u Njemačkoj, koja se nalazi na drugoj poziciji, vrijednost tržišta je nekoliko milijardi eura manja, odnosno, iznosi 4,7 milijardi eura. U prvih pet zemalja nalazi se još Francuska, Rusija i Italija. 

Tržište online oglašavanja u Adriatic regiji svakako nije razvijeno kao u zapadnim zemljama. Moglo bi se reći i da zaostaje za susjedima, Mađarima (136 milijuna eura), Rumunjima (33 milijuna eura) i Bugarima (19 milijuna eura). 

Međutim, vidljivi su pozitivni trendovi budući da je online oglašavanje raslo i u Srbiji i Hrvatskoj, ali je u Sloveniji bilo u padu. Vrijednost online oglašavanja u Srbiji je prošle godine bila 16 milijuna eura, što je rast od 13,4 posto, dok je to tržište u Hrvatskoj vrijedilo 15 milijuna eura i imalo je rast od 6,2 posto. Istina je da je slovensko tržište online oglašavanja vrednije od onog u Srbiji ili pak Hrvatskoj - 19 milijuna eura - ali je zabilježilo pad od dva posto u odnosu na 2012. 

Inače, prosječna stopa rasta tržišta oglašavanja u centralno-istočnoj Europi je oko 21 posto, što je daleko iznad ukupnog rasta tržišta. 

Najveća potrošnja po glavi stanovnika na online oglašavanje je u Norveškoj i iznosi 140,7 eura. U regiji je potrošnja na oglase preko digitalnih medija daleko skromnija. Prednjači Slovenija sa 43 eura po glavi stanovnika, dok je u Hrvatskoj svega 3,5 eura, a u Srbiji 2,3 eura, navodi se u spomenutom izvješću. 

Među najvećim prednostima online oglašavanja navode se povećavanje svjesnosti o brendu, prepoznatljivosti poduzeća budući da se svijet kreće ka sferi digitalnog, prisutnost i dostupnost potencijalnim potrošačima garantira se 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. S druge strane, tradicionalni mediji imaju jak, ali ograničen učinak, dok je internet dostupan ljudima diljem planeta, pa je samim tim i internet oglašavanje dalekosežnije, a još uvijek je jeftinije od reklamiranja na televiziji ili u novinama. Pri tome se sigurno može više prilagođavati zahtjevima potrošača. Prisutnost na internetu je i svojevrsno istraživanje, budući da je omogućena brza i dvosmjerna komunikacija s potrošačima na temelju koje tvrtke mogu spoznati njihove potrebe i u skladu s tim mijenjati i prilagođavati proizvode. 

Najveći dio novca kada je riječ o online oglašavanju ide na segment plaćenog oglašavanja na tražilicama (Paid-for-Search) čiji je udio 49,2 posto i porastao je za 1,4 postotna boda u odnosu na 2012. Dispaly, odnosno, oglašavanje standardnim i naprednim baner formatima također je uvećalo svoj ​​udio sa 32,4 posto na 33,8 posto, dok su Classified i Directory oglašavanje zabilježili pad s 18,5 posto na 16,8 posto, navodi se u izvješću IAB Europe.