Ivan Ivanišević / Primatelj Sushi by A's franšize i master chef sushija
Četvrtak
29.03.2018
Ivan Ivanišević oduvijek je sanjao započeti vlastiti posao, ali i biti kuhar. S franšizom Sushi by A's – ostvario je oba sna.
 

Želio sam biti kuhar i taj mi se san, na neki način, ostvario – kaže na početku razgovora Ivan Ivanišević  iz Zagreba, primatelj Sushi by A’s franšize.

Sve je počelo prije dvije godine, kaže Ivanišević, slučajnim poznanstvom s Danijelom Grlićem, direktorom Ohana Grupe, davateljem franšize Sushi by A’s za Hrvatsku i Sloveniju. – Iako je upoznavanje bilo doista slučajnost, nekako se sve poklopilo. Zato sam sklon reći da slučajnosti i ne postoje. Naime, dugo sam radio kao barmen, ali sam oduijvek želio pokrenuti vlastiti posao. U to sam vrijeme intenzivno razmišljao o tome. Nisam, međutim, imao jasnu ideju i viziju koji bi to posao mogao biti. Kada mi je Danijel Grlić predstavio koncept Sushi by A’s, odmah me je zainterisirala „priča“, ne samo zato što sam vjerovao da je u pitanju dobar posao, već i zato što sam oduijvek volio kuhati – kaže Ivanišević.

Nakon što je prošao obuku, tijekom koje su se obje strane uvjerile da je dobar kandidat za primatelja franšize, Ivanišević je mogao početi s radom. Njegova prodajna, odnosno, franšizna jedinica u kojoj priprema i prodaje sushi, što čini suštinu ovog posla, nalazi se u Intersparovom objektu u Zagrebu, a osim te, ima i jedno dostavno mjesto – dućan kojem se dostavljaju gotovi sushi paketi.

U potpunosti sam se pronašao u ovom poslu koji je kreativan i, s mog gledišta, opuštajući. Osim toga što osobno uživam u pravljenju sushija, dobar poslovni odnos s davateljem franšize daje mi dodatni podstrek. Veoma je važno s kim radite i na koji način. Davatelj, na prijmer, svaka tri mjeseca organizira druženja na kojima možemo razmijeniti iskustva, govoriti o daljnjem razvoju poslovanja te, što je možda i najvažnije, proći kroz dodatnu edukaciju glede samih receptura – kaže Ivanišević.

Sushi, kaže on, postaje sve popularnija hrana, što se očituje i kroz rast prodaje koji stalno ostvaruje. 
Zagreb je grad od milijun stanovnika i za sushi, kao i za bilo koju drugu egzotičniju hranu, postoje potrošači – kaže Ivanišević i dodaje da se ne osvrće mnogo na gospodarske prilike i okolnosti, već se isključivo fokusira na svoj posao. – Ako želite biti bolji, morate biti bolji. Ako želite više, morate postat više. U kontekstu moga rada, fokusiran sam na to da napravim najbolje rolnice sushija, da izgledaju najljepše što mogu, da razvijam što bolje odnose s kupcima. To je ono na što mogu utjecati i čemu sam posvjećen – kaže Ivanišević. 

Također, smatra da je iznimno važno uživati u svom poslu. – Ako čovjek ne radi ono što voli, onda će mu svaki ponedjeljak biti loš dan. Ako se u poslu nije našao, neka se pokuša pronaći – savjetuje on.

Ivanišević kaže da ima prostora za proširenje poslovanja, ali da želi ići korak po korak. – Želju imam, kao i viziju o daljnjem razvoju, i vjerujem da ću to postići – kaže Ivanišević.


Sushi by A's / Priprema i prodaja sushija u okviru trgovačkih objekata