U ovom trenutku američki lanac u Kini ima oko 2.500 kafeterija u 118 gradova, zapošljava više od 30.000 ljudi te usluži više od pet milijuna mušterija tjedno.
Petak
09.12.2016
Kava, čini se, dobro prolazi i u zemlji u kojoj se tradicionalno pije čaj – kako Starbucks najavljuje, razvoj mreže u Kini lako bi mogao premašiti tempo razvoja u Americi.
 

Prema posljednjim najavama, američki lanac kafeterija planira do 2021. otvoriti oko 12.000 novih poslovnica diljem svijeta. Kina je, još od prije nekoliko godina, najperspektivnije te najveće inozemno tržište za Starbucks, a prema najavljenim planovima razvoja – čini se da će to ostati i u narednim godinama. U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, Starbucks namjerava udvostručiti broj kafeterija – sa 2.500, koliko ih ima danas, na 5.000, koliko bi ih trebalo biti krajem 2021.

Otvorenje novih kafeterija, kako kažu u kompaniji, pratit će i određena unapređenja – prije svega u servisima koji ciljaju na poboljašanje usluge te cjelokupnog "korisničkog doživljaja". Starbucks je ovih dana sklopio strateško partnerstvo s kineskom kompanijom Tencent, pružateljem naprednih internet usluga, što u praksi znači – u svim će Starbucksovim kafeterijama u Kini mušterije od sada moći plaćati i putem aplikacije WeChat Pay.

I ne samo to, ističu u tvrtki. Starbucks je, kako navode, sudjelovao i u kreiranju nove funkcije "darovanja" unutar WeChata. Naime, od 2017. više od 800 milijuna aktivnih korisnika na WeChatu, moći će putem ove intrenet platforme poručiti te poslati na poklon brandirane Starbucksove proizvode. Oni kojima je poklon namijenjen, moći će uzeti svoje "darove" u bilo kojoj lokalnoj Starbucksovoj kafeteriji.

Još jedna uzdanica američkog lanca, koja bi trebala privući nove mušterije te generirati brži razvoj na tržištu Kine, bit će novi format – Starbucks Reserve & Roasteries, premium pržionice i prodavaonice kave, koje se u ovom trenutku mogu naći samo u Americi. Prva prodavaonica izvan matičnog tržišta bit će otvorena tijekom 2017. u Šangaju.

Američki lanac u ovom trenutku ima oko 22.000 kafeterija u 67 zemalja – od toga, 2.400 u regiji Europe, Bliskoga istoka i Afrike (EMEA). Suprotno uvriježenom mišljenju, Starbucks retko pribjegava franšizingu kao načinu širenja mreže. Ovaj je model poslovanja usvojio tek 2013, i to vrlo selektivno – prve franšizne kafeterije otvorio je najprije u Velikoj Britaniji, a poslije pozitivnih rezultata, model poslovanja kroz franšizu proširio još i na tržište Francuske.