Costa Coffee je na matičnom tržištu, u Velikoj Britaniji i Irskoj, ostvario profit od 134 milijuna eura, što je za 20 posto više nego prethodne godine.
Srijeda
07.05.2014
Britanski franšizni lanac Costa Coffee na kraju fiskalne godine prijavljuje značajan rast prodaje i dobiti.
 

Kraj travnja označio je i kraj fiskalne godine za najveći britanski lanac kafeterija Costa Coffee. Vlasnik brenda - Whitbread korporacija - može biti zadovoljna, budući da je Costa Coffee samo na matičnom tržištu, u Velikoj Britaniji i Irskoj, zaradio 134 milijuna eura (110 milijuna funti), što je za 20 posto više nego prethodne godine. Lanac je prošle godine dobio i 177 novih kafeterija u Britaniji, dok je ukupno popijeno 400 milijuna šalica kave, što je za 80 milijuna više u usporedbi s prethodnom godinom. Na globalnoj razini, prihod od prodaje je dostigao iznos od 1,5 milijardi eura (1,2 milijarde funti).

Pozitivni poslovni rezultati utjecali su na nešto ambicioznije planove Whitbread korporacije - u službenom priopćenju se navodi da korporacija sada planira u naredne četiri godine značajno povećati broj kafeterija, prije svega na matičnom tržištu. Trenutno, pod markom Costa Coffee djeluje 1755 kafeterija u Velikoj Britaniji i Irskoj, dok bi ih do 2018. trebalo biti 2200. Tijekom ove fisklane godine Whitbread očekuje otvoriti 200 novih kafeterija.

U EMEI regiji (Europa, Bliski istok i Indija), pored ukupnog rasta prodaje, Costa Coffee je ostvario neujednačene rezultate na pojedinačnim tržištima. – U ovoj regiji, ukupna prodaja je porasla za 10,6 posto. Naši franšizni ogranci su zabilježili dobre rezultate, posebno snažan rast smo imali u regiji Bliskog istoka i u Irskoj. U Poljskoj, s druge strane, naišli smo na teškoće i trenutno radimo na planu oporavka. Zatvorili smo 15 neprofitabilnih kafeterija, nastavili smo s rebrandingom Coffeeheaven kafeterija u Costa Coffee, radimo na razvoju novih proizvoda. U Francuskoj, imamo dvije franšizne kafeterije i četiri u svom vlasništvu, koje su nedavno otvorene. Iako smo u ranoj fazi razvoja, zadovoljni smo kako posluju naše kafeterije u Parizu i već imamo u planu otvorenje pet novih do kraja 2015. godine – navodi se u priopćenju tvrtke.

Prvi Costa Coffee je otvoren 1971. u Londonu. Osnovala su ga braća Sergio i Bruno Costa, koji su 1995. brend prodali Whitbread grupaciji. Novi vlasnik je proširio lanac kafeterija diljem svijeta, šireći ga i kroz franšizu.