Mušterije u Rumunjskoj danas mnogo više naručuju pizzu na kućnu adresu nego što se odlučuju sjedeti u pizzeriji. Pizza Hut za sada ima osam restorana koji pružaju ovu uslugu (Home Delivery) na tržištu Rumunjske.
Petak
03.10.2014
Najveći lanac pizzerija na svijetu Pizza Hut proslavit će u prosincu dvadeset godina rada u Rumunjskoj. Novo poslovno razdoblje obilježit će i nova razvojna strategija.
 

Pizza Hut usluži tri milijuna kupaca i proda više od milijun pizza godišnje u Rumunjskoj. Ovo su učincima s kojima američki franšizni lanac ulazi u treću deceniju poslovanja u toj zemlji. U prosincu ove godine, naime, navršit će se točno dvadeset godina otkako je otvorena prva Pizza Hut pizzerija u Rumunjskoj. Bila je smještena u samom središtu Bukurešta, u prizemlju hotela Howard Johnson, a za mnoge mušterije je predstavljala pravu atrakciju. 

Pored toga što se radilo o američkom, dobro poznatom brendu, inzistiranje na preciznim i strogim standardima usluge - koji su inače obvezni za sve primatelje Pizza Hut franšize - predstavljali su pravu malu revoluciju na gastronomskom tržištu Rumunjske. U to vrijeme, malo je bilo pizzerija koje su tako držale do uređenja i izgleda lokala, načina na koji se pravi i uslužuje pizza ili privlače mušterije (posebne ponude i promocije). Prve godine poslovanja, nije bilo neobično da se pred restoranom formira red koji se protezao desecima metara. Prvi restoran Pizza Huta, zanimljivo je, i danas odlično posluje - zapravo, jedan je od najprofitabilnijih u mreži. 

U ovom trenutku u Rumunjskoj radi 14 Pizza Hut restorana - osam ih je u Bukureštu, po jedan u gradovima Ploiesti, Temišvar, Jaši, Constanta, a dva u Cluju. Kako su nedavno najavili predstavnici tvrtke, iduće godine bi trebao biti otvoren još jedan restoran u Bukureštu. 

Novo poglavlje u poslovanju, međutim, obilježit će snažniji razvoj usluge dostave na kućnu adresu. Praksa pokazuje da mušterije u Rumunjskoj danas mnogo više naručuju pizzu na kućnu adresu nego što se odlučuju sjedeti u pizzeriji. Pizza Hut za sada ima osam restorana koji pružaju ovu uslugu, međutim, ambicija je mnogo veća. Kažu kažu u tvrtki, dugoročni planovi podrazumijevaju otvaranje čak 40 restorana sa kućnom dostavom (Home Delivery). To bi, s druge strane, trebalo olakšati i širenje mreže u manjim gradovima, budući da su investicije za pokretanje ovog formata restorana znatno povoljnije. 

Nositelj Pizza Hut franšize za teritoriju Rumunjske je tvrtka American Restaurant System. Prema podacima za prošlu godinu, tvrtka je ostvarila 27,7 milijuna eura prihoda od prodaje, a zapošljava 600 ljudi. 

Rumunjska, međutim, nije jedina zemlja u regiji u kojoj Pizza Hut vidi šansu za razvoj. Kako smo već pisali, američki lanac je zainteresiran da uđe na tržišta Hrvatske i Sloveniji i već je u potrazi za primateljima franšize. 

Više o uvjetima, te opis franšiznog sustava, možete pronaći u našem Katalogu franšiza.